Antalya Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Hacı Temel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü'nün öncelikli görevinin nüfus olaylarına ilişkin gelişmeleri takip etmek ve kayıt altına almak olduğunu söyledi.
Devletin çeşitli birimleriyle ilgili işlemlerde nüfus kayıt bilgilerine ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Temel, doğum, ölüm gibi olayların takibinin Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri'nce yapıldığını vurguladı.
Temel, e-devlet uygulamasıyla kendilerinden beklenen hizmetlerin bir bölümünün internet ortamında yapıldığına dikkat çekerek, buna rağmen bazı kamu kurumlarının ısrarla 'nüfus idaresinden belge getirilmesi' yönündeki taleplerinin bürokratik işlemlerin uzamasına ve vatandaşların zaman kaybına neden olduğunu söyledi.
-Vatandaşların ilginç talepleri-
Hacı Temel, vatandaşların ilginç taleplerde bulunduklarını anlatarak, 'bir gün lazım olur' diye belge alanların yanı sıra, işlem kuyruğunda bekleyen vatandaşları görünce sıraya giren ve ihtiyacı olmadığı halde belge alan kişilerle de karşılaştıklarını söyledi.
Pek çok ilginç istekle karşılaştıklarını anlatan Temel, bunlardan bazılarını şöyle sıraladı:
''Yeni doğan bebeğinin fotoğrafını nüfus cüzdanına yapıştırılması isteği, imam nikahıyla evlendiği halde nüfus müdürlüğünden evlilik cüzdanı çıkartma talebi, nüfus kayıtlarında sabıkasının görülüp görülmediğini soranlar, 'Borcum var mı-' diye gelenler, 'Aile planlaması istiyorum, nereye dilekçe verilecek-' diye soranlara rastlayabiliyoruz. Torunlarına kendi isimlerini vermek isteyen dede veya babaannelerin, anne babadan habersiz bebeğin nüfus cüzdanını çıkartmak için başvurduğunu gördük. Çocuğunun ismi nedeniyle alay konusu olduğunu düşünen ailelerin isim değiştirme istekleri de oluyor. Hatta sokakta yaşadığını, evi olmadığını söyleyen bir kişinin işlem yaptırabilmek için nüfus kaydını görevli memurun evine yaptırmak isteği ile de karşılaştık. Bir de 'dul olarak evlenen bayan, boşandıktan sonra hangi haneye döner-' şeklinde bir soru da geldi.''
-Çeşitli konularda bilgi de isteniyor-
İlginç taleplerin yanı sıra bilgilenme amacıyla sorular sorulduğunu da anlatan Temel, yoğun olarak gelen sorularla ilgili kurumlarının internet sitesinde oluşturdukları bölüme cevap koyduklarını ifade etti.
Temel, bilgilendirme amacıyla en fazla sorulan sorular arasında şunlar olduğunu kaydetti:
''Evli olmadığım bir erkekten veya kadından çocuğum var, çocuğu kendi haneme kayıt ettirmek için ne yapmam gerekiyor-'. 'Evlat edinmek için evli olmak gerekiyor mu, bekarım evlat edinebilir miyim-'. 'Evlendikten sonra bekar nüfus cüzdanlarımız ne kadar geçerlidir-'. 'Evlenme cüzdanı sadece evlenme sırasında mı verilir-'. 'Çocuğuma ailemde olan başka birisinin ismini verebilir miyim-'. 'Çanakkale, Sakarya ve İstiklal Savaşı'nda şehit olan aile büyüklerimin bilgilerine ulaşabilir miyim-'. 'Türk vatandaşı ana ya da babaya bağlı olarak veya Türk vatandaşı ile evlenerek Türk vatandaşlığı kazanılması mümkün mü-''
Öte yandan Vatandaşlık ve Nüfus İşleri Genel Müdürlüğü'nün oluşturduğu Halkla İlişkiler Birimi'nde bizzat başvuran veya telefonla arayanların sorularının yanıtlandığı, birimde çalışan 15 personelin günde ortalama 300 soruya cevap verdiği belirtildi .
"Borcum Var Mı"
Hüseyin Kanber - Antalya Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü'ne yapılan başvurular arasında ''Borcum var mı-', 'Aile planlaması istiyorum, nereye dilekçe verilecek-' şeklinde soru soranlar, 'bir gün lazım olur' diye belge almak isteyenler, torunlarına anne babalarından habersiz ismini vermek isteyen aile büyüklerinin yaptığı başvurular dikkat çekiyor.