Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, bu yil bor üretiminde, ihracatinda ve satisinda rekor kirildigini belirterek, "2,5 milyon tonu ihracat olmak üzere, toplamda 2,6 milyon tonluk bor ürünleri satisi yaptik. Buradan da 1 milyar dolarin üzerinde bir satis rakami elde ederek rekor kirdik." dedi.
Dönmez, Eti Maden Genel Müdürlügünde düzenlenen Bor Çalistayi'nda, 2022'nin sonlarina dogru bor karbür tesisinin tamamlanacagini ve ilk performans testlerinin yapilacagini bildirdi.
Bu tesisle bordaki katma degeri yükselteceklerini vurgulayan Dönmez, "Borla ilgili yürüttügümüz bir diger önemli çalisma da basta çelik üretiminde kullanilan ferro bor ile ilgili. Balikesir'de yillik 800 ton kapasiteli ferro bor üretim tesisi için sözlesme imzalama asamasindayiz. Bu tesisimizin de temelini 2022'de atacagiz." ifadelerini kullandi.
Eskisehir'de Nadir Toprak Elementleri Kazanim Proses Dizayni, Pilot ve Üretim Tesisi için hazirliklarin sürdügüne isaret eden Dönmez, pilot tesisin kurulumuna 2022'nin ilk çeyreginde baslanacagini dile getirdi.
- "Bor piyasasinin yüzde 62'sine sahibiz"
Dönmez, Türkiye'nin dünya bor pazarinin lideri olduguna dikkati çekerek, "2021'de salgin kosullarina ragmen bor üretiminde, ihracat ve satisinda rekor kirdik. 2,5 milyon tonu ihraç olmak üzere, toplam 2,6 milyon tonluk bor ürünleri satisi yaptik. Buradan da 1 milyar dolarin üzerinde bir satis rakami elde ederek rekor kirdik. Bugün bor piyasasinin yüzde 62'sine sahibiz." diye konustu.
Eti Maden'in sivi bor atiklarindan lityum ürettigini ve Eskisehir'deki pilot tesiste üretimin sürdügünü belirten Dönmez, "Buradan aldigimiz geri bildirimler Kirka'da yillik 600 tonluk, Bandirma'da ise yillik 100 tonluk olmak üzere toplam 700 tonluk iki tesisimizin kurulmasina da kaynaklik edecek. Bu tesislerimizin yapim ihalelerini insallah 2022'de gerçeklestirip Bandirma'da yeni bir tesisin temelini atacagiz." dedi.
Dönmez, Türkiye'nin enerjide bölgesinde etkili bir oyuncu olabilmesi için yerli teknolojiye önem vermesi gerektigini vurgulayarak sunlari kaydetti:
"Geçmiste yerli teknoloji deyince, TÜBITAK veya KIT'lerin Ar-Ge laboratuvarlarinin yaptigi teknolojik denemeler anlasilmaktaydi. Biz yerli teknolojiden bir teknoloji ekosistemi anlamaktayiz. Ulusal laboratuvarlarimizdan, sanayi desteklerine, sertifikalandirmadan girisimlere ve en önemlisi üniversitelerimize büyük bir ekosistemle bu isi basarabiliriz. Kamu tarafinda bu ekosistemin iyi örneklerine sahit oluyoruz. TENMAK-BOREN, 2004'ten bugüne kadar bor ürün ve teknolojilerinin gelistirilmesi, kullanim alanlarinin yayginlastirilmasi için 342 projeyi tamamladi. 36 projenin çalismalari ise halen devam ediyor. Bu projelerimizin bir kismi patent ve üretim noktasinda ilerleme kaydetti. 28 projemiz patent belgesi aldi. 20'sinin patent alim süreci devam ediyor. Bu kapsamdaki 16 sinai ürünümüz de ticarilestirilmis ve üretimi gerçeklestirilmistir."
2022'nin bor cevherinin daha fazla uç ürüne dönüstügü bir yil olacagini söyleyen Dönmez, "Bor karbür tesisimiz devreye girecek insallah. Ferro bor tesisimizin ve tam kapasite üretim yapacak yeni yerli lityum tesislerimizin temelini atacagiz. Nadir toprak elementleri üretecek pilot tesisimizin kurulumuna da insallah yine bu sene baslayacagiz." diye konustu.
Borda 1 Milyar Dolarlik Satisla Rekor Kirildi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Dönmez: 'Balikesir'de yillik 800 ton kapasiteli ferro bor üretim tesisi için sözlesme imzalama asamasindayiz. Bu tesisimizin de temelini 2022'de atacagiz'