ISMAIL ÖZDEMIR - Bursa Teknik ve Gazi üniversitelerinden uzmanlarin, deprem riskine karsi binanin daha güçlü olmasi amaciyla insaat zeminlerinde kullanilmak üzere bor madeninden gelistirilen yapi enjeksiyon malzemesi projesi TÜBITAK tarafindan desteklenecek.
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Mühendislik ve Doga Bilimleri Fakültesi Insaat Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Eyübhan Avci ile Gazi Üniversitesi Insaat Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Murat Mollamahmutoglu tarafindan 10 yildir üzerinde çalisilan enjeksiyon malzemesi, testleri tamamlanip patenti alinarak kullanima hazir hale getirildi.
Bor ve yerli mamul sodyum silikattan üretilen ve içine çesitli kimyasallar karistirilan madde, ince kumlu olanlar dahil her türlü zemine uygulanabiliyor.
Sivi halde bulunan ve enjekte edildigi yerde donarak zeminin güçlenmesini saglayan malzemenin ne kadar sürede donacagi yapilan çalismalarla belirlenebiliyor.
Avci ve Mollamahmutoglu'nun çalismasi kapsaminda BTÜ laboratuvarlarinda yürütülen projede, doktor ögretim üyeleri Kamil Bekir Afacan ve Eray Yildirim ile bursiyerler Emre Deveci, Melih Uysal ve Gözde Algün de yer aliyor.
Projenin yürütücüsü Doç. Dr. Eyübhan Avci, AA muhabirine, malzemenin özellikle deprem aninda gerçeklesen sivilasmanin önüne geçecegini belirtti.
Çalismanin, TÜBITAK'in deprem arastirma proje çagrisinda desteklenmeye hak kazandigini ifade eden Avci, "Malzemeye TÜBITAK tarafindan destek saglandi ve bize 720 bin liralik bütçe verildi. Proje kapsaminda gelistirdigimiz bu ürünü hem laboratuvar hem de arazide dinamik testler yaparak sivilasmaya karsi malzemenin ne kadar etkin oldugunu görmüs olacagiz." dedi.
Avci, bordan gelistirilen malzemenin özellikle kentsel dönüsüm konusunda çalisan belediyelerin yöneticilerinden ilgi gördügünü vurguladi.
Türkiye deprem kusaginda bulundugundan sivilasabilir alanlarin fazla oldugunu, bu bölgelerde birçok iyilestirme teknigi kullanilabildigini ancak bazi yöntemlerin çok pahali geldigini, bazilarinin da etkisiz kalabildigini anlatan Avci, söyle devam etti:
"Belediyelerin bizden talebi; sivilasmayi önleyebilecek hem ekonomik hem yerli ürün hem de daha etkin bir malzeme olmasiydi. Ürün, hem ekonomik hem çevre dostu hem de Türkiye'nin yerli madeninden elde edilmis, bu avantajlari saglayacak bize. Diger kullanilan malzemeler çimento kaynakli oldugu için çimentonun da kanserojen özelligi var. Bu malzeme tamamen çevre dostu oldugu için yer alti suyuna karissa bile kendi döngüsü içinde çok rahat çevreye uyum saglayabiliyor. Belediyelerin hepsi projeyi çok uygun buldular ve sevdiler."
- "Ihraç ederek ülke ekonomisine katki saglamayi düsünüyoruz"
Doç. Dr. Avci, yapi enjeksiyon malzemesinin, depreme dayanikliligi artirma disinda farkli amaçlar için de kullanilabilecegini bildirdi.
Ürünü, silt (kumdan küçük kilden büyük taneli malzeme) boyutuna kadar enjekte edebildiklerini belirten Avci, "Toprak kaymasi, sel esnasinda zemin asinmasi gibi problemleri de önleyebilir. Barajlarda çok rahat kullanilabilir. Tünel açmada kullanilan malzemelerin çogu yurt disindan temin ediliyor, bu amaçla da malzeme kullanilabilir." diye konustu.
Malzemenin, özellikle ekonomik anlamda katma deger olusturacagini kaydeden Avci, su bilgileri paylasti:
"Gelistirdigimiz malzeme, arazide uygulanmaya baslayacak. Arazide uygulanmaya baslamasiyla beraber, müteahhitlerin, belediyelerin ya da kamu kurumlarinin ihtiyaçlari karsilanmis olacak. Daha ekonomik bir malzeme gelistirilmis olacak. Bu sayede de disa bagimlilik azalacak. Hatta bu malzemeyi ihraç ederek ülke ekonomisine katki saglamayi düsünüyoruz."
Borlu Yapi Enjeksiyon Malzemesine TÜBITAK Destegi
Bursa Teknik Üniversitesi laboratuvarlarinda bor ve yerli mamul sodyum silikattan üretilen ve içine çesitli kimyasallar karistirilan malzeme için TÜBITAK tarafindan 720 bin lira bütçe ayrildi Projenin yürütücüsü Doç. Dr. Eyübhan Avci: '(Malzeme) Toprak kaymasi, sel esnasinda zemin asinmasi gibi problemleri de önleyebilir. Barajlarda çok rahat kullanilabilir. Tünel açmada kullanilan malzemelerin çogu yurt disindan temin ediliyor, bu amaçla da kullanilabilir'