Borsa Baskani Yilmaz Açiklamasi 'Kantarciya Geçit Vermiyoruz'

Borsa Baskani Yilmaz Açiklamasi 'Kantarciya Geçit Vermiyoruz'

Çarsamba Ticaret Borsasi (ÇTB) Baskani Kazim Yilmaz, findik üreticilerini uyardi. Yilmaz, "Hileli kantarlar ile korsan findik tüccarligi yapan kisilere karsi dikkatli olunmasi gerekiyor, findik piyasasinin hayli yogun oldugu bugünlerde kantardan kilo çalimi gibi çesitli usulsüzlükler yapilabilir. Bunu önlemek adina denetimler sikilastirilmalidir” dedi.

ÇTB Yönetim Kurulu Baskani Kazim Yilmaz, findik ticaretinde usulsüzlüklerin yapildigina dikkat çekti. Yilmaz, "Yasanan usulsüzlükler, findik alimi yapan kisilerin vergi usul kanunu yükümlülüklerini yerine getirmedigi yönündedir. Findik sezonunda üyelerimizden ve üreticilerden aldigimiz sikayetlerde, müstahsil makbuzu düzenlemeden, satisa ait fatura kesmeden ve borsa tescili yaptirmadan findik alim-satim islemleri yapildigi, kantarci, bir baska deyisle korsan findikçi olarak tabir edilen bu kisilerin piyasa fiyatlarindan yüksek rakamlarda findik alimi yapmasi, hileli kantarlarda findik çuvallarinin çoklu tartilmasi ve kilogram olarak düsük çikmasi, findik alimi sirasinda kullandigi tarti gibi ölçü aletlerinin dogru ölçüm yapmadigi yönünde süpheleri beraberinde getirmektedir” diye konustu.



“Ticari usulsüzlüklere göz açtirmayacagiz”

Üreticinin hasat ettigi findigini önce kendisinin tartmasi gerektigini ifade eden Yilmaz, “Üreticilerimiz alacagi yüksek fiyata aldanip bu önemli hususlara dikkat etmez ise emegi sömürülecektir. Magduriyet yasanmamasi için bireysel önemlerin almasi gerekmektedir” seklinde konustu.

Borsanin görevinin, rekabeti bozucu etkileri olabilecek anlasma, karar ve uyumlu eylem niteligindeki uygulamalari izlemek ve tespiti halinde ilgili makamlara bildirmek oldugunu ifade eden Yilmaz, piyasada haksiz rekabete yol açan ve ‘kantarci’ adiyla nitelendirilen, findik ticareti ile iliskisi bulunmayan bu kisiler hakkinda sikayetler için borsaya basvuruda bulunulabilecegini ve Çarsamba Ilçe Emniyet Müdürlügü ile konunun takibinin yapildigini, ihbarlarin emniyet, jandarma ve vergi dairesine bildirilebilecegini söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile