NABUCCO Doğal Gaz Boru Hattı Projesinin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Toplantısı, önceki gün yapıldı. Birkaç resmi kurum temsilcisinin haricinde yöre halkının bulunmadığı toplantı adeta boş salonda gerçekleştirildi.
İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Çevre Yönetimi ve ÇED Şube Müdürü Semanur Koru'nun yönetiminde Kangal Öğretmenevi'nde yapılan toplantıda projeyle ilgili bilgileri, ÇED raporunu hazırlayan ENVY Enerji ve Çevre Yatırımları A.Ş. mühendislerinden Banu Hallıoğlu sundu.
Hallıoğlu, slayt eşliğinde yaptığı sunumda salondakilere proje süreci hakkında bilgi verdi. Katılımın az olduğu toplantıda ÇED raporunu hazırlayan mühendislik firması ve projeyi yürütecek şirket mensuplarının sayısının yöre halkından daha fazla olduğu görüldü.
Yöre halkı adına Kangal'dan 1, Alacahan'dan 3, Ulaş'tan ise 5 kişinin katıldığı toplantı kısa sürede tamamlandı. Toplantının 14 Ocak tarihinde Ulaş ilçesinde düzenleneceği öğrenildi. Ulaş İl Genel Meclis Üyesi Kadir Aydın, sağlıklı bir duyurunun yapılması halinde Ulaş halkının toplantıya ciddi bir katılım sağlayacağını ifade etti.
13 Temmuz 2009'da Avusturya, Macaristan, Romanya, Bulgaristan ve Türkiye arasında imzalanan Hükümetler Arası Anlaşma ile Ortadoğu ve Hazar bölgesi doğalgaz rezervlerini Avrupa pazarlarına bağlamayı öngören NABUCCO Doğalgaz Boru Hattı'nın geçeceği bölgelerde halkı bilgilendirme toplantıları yapılıyor.
Sivas'ta da ağırlıklı olarak Kangal ve Ulaş'tan geçecek olan boru hattı projesi kapsamında Kangal ve Ulaş halkına konu hakkında bilgi verilmeye çalışılıyor.
NABUCCO Gas Pipeline İnternational GmbH tarafından Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Sivas illeri sınırları içerisinde yapılması planlanan NABUCCO Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin Türkiye bölümü Sivas-Irak sınırı kesimi için, Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 9. maddesi gereğince hattın geçeceği bölgelerde halkı bilgilendirmek görüş ve önerileni almak üzere halkın katılımı toplantısının yapılacağı bildirildi.
2015 YILI İÇİNDE DOĞAL GAZ AKACAK
Tüm projenin yatırım değerinin 7.9 milyar avro olarak belirlendiğini, bunun 5 milyar avrosunun Türkiye tarafından karşılanacağını ve proje kapsamında ilk doğalgaz akışının 2015 yılında gerçekleşeceği belirtildi.
Tüm NABUCCO hattı 4 bin kilometreye varmakta olup 5 ülkeden geçiyor. En büyük ve en uzun kısmı ise Türkiye'de. Türkiye'den geçecek olan doğal gaz boru hattı 2 bin 730 kilometre uzunluğunda. Kangal'dan da geçecek olan Sivas-Silopi hattı 730 km uzunluğunda.
İnşaat süreci 2012'nin ikinci yarınsında başlayacak olan çalışma 3 sene sürecek. 2015 yılı içerinde inşaat tamamlanıp gazın akıtılması planlanıyor. Projenin Türkiye'ye gerek kaynak olarak, gerekse iş gücü olarak çok ciddi imkanlar sunacağı düşünülmekte.
Boş Salonda Nabucco Konuşuldu
NABUCCO Doğal Gaz Boru Hattı Projesinin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Toplantısı, önceki gün yapıldı