Bosen Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Dağlıoğlu Açıklaması

BOSEN Enerji Elektrik Üretimi Otoprodüktör Grubu A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Erol Dağlıoğlu, ''Keles bölgesindeki kömürün üzerine termik santral kurulması hem ekonomiktir hem de ülke ekonomisin en büyük kamburu cari açık açısından şarttır'' dedi.

Dağlıoğlu, yazılı açıklamasında, Türkiye'nin, bugün dünyanın ilk 17 ekonomisinden biri olduğunu, 2023 hedefini ise ilk 10 ekonomi arasına girmek olarak belirlediğini kaydetti.

Türkiye'nin cari açığını oluşturan en önemli kalemin enerji ithalatı olduğuna dikkati çeken Dağlıoğlu, ekonominin, hedeflenen ölçüde büyümesi için enerji sorunlarının çözülmesi ve rotanın olabildiğince yerli kaynaklara çevrilmesi gerektiğini vurguladı.

Dağlıoğlu, yenilenebilir kaynakların, hem çevreci olması hem de işletme maliyetinin düşük olması açısından çok ideal kaynaklar olduğunu ifade ederek, ''Ancak yenilebilir kaynaklarda süreklilik sorunu var. Sanayinin 24 saat kesintisiz enerjiye ihtiyacı var. Bu durumda ya nükleer ya da fosil kaynaklı yakıtlar ile enerji üreten santrallere ihtiyacımız var. Türkiye bu sorunu çevreci baskılar nedeniyle doğal gaz çevrim santralleriyle çözüyor. Bu da cari açığı artırdığı gibi ülkemiz enerji açısından dışa bağımlı yapıyor'' görüşünü savundu.

Türkiye'nin, 2011 yılı itibariyle elektrik üretiminin yüzde 45,4'ünün doğal gaz çevrim santralleri, yüzde 16,9'unun yerli kömür, yüzde 9,9'unun ithal kömür, yüzde 2,6'sının petrol türevleri kullanan santraller, yüzde 22,8'inin hidrolik, yüzde 2,1'inin rüzgar, yüzde 0,3'ünün de jeotermal kaynaklı santrallerden elde edildiğini kaydeden Dağlıoğlu, Türkiye'nin toplam elektrik üretiminde doğal gaz çevrim santrallerinin payının yüzde 45,4 olarak görüldüğüne dikkati çekti.

Dağlıoğlu, Türkiye'nin doğal gazın yüzde 98'ini yurt dışından ithal ettiğini belirterek, burada, ithal enerji için ülke kaynaklarının başka ülkelere aktarılması ve dışa bağımlı hale gelinmesi olmak üzere iki türlü tehlikenin bulunduğunu vurguladı.

Keles yakınlarında yapılması planlanan termik santralin enerji üretiminde yerli kaynak kullanımı açısında çok önemli olduğunu ileri süren Dağlıoğlu, şunları kaydetti:

''Buradaki kömürün kalorisi 3000 kcal/kg'nin altındadır, bu kömür ısınma amaçlı kullanılamaz. Sanayi için kullanılabilecek bu kömürün sanayi tesislerine sevkıyatı da pahalı olacaktır ve kışın sevkıyatı çok zordur. Bütün bu veriler dikkate alındığında Keles bölgesindeki kömürün üzerine termik santral kurulması hem ekonomiktir, hem de ülke ekonomisin en büyük kamburu cari açık açısından şarttır.''

Muhabir: Haluk Yüksel

Yayıncı: Doğan Sarıtaş
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile