Bosna

Bosna-Hersek İslam Birliği , ülkeyi oluşturan iki entiteden biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti meclisinin kabul ettiği ve Müslüman mezarlıklarının bakım ve yönetimini İslam Birliği'nden alıp yerel yönetimlere veren mezarlıklar kanununu, İslam Birliği'nin işlerine doğrudan müdahale olarak değerlendirdi.

Bosna Sırp Cumhuriyeti Millet Meclisi'nin kabul ettiği kanunla, Ortodoks kilisesi ve diğer dini kurumlardan kendi mezarlıkları yönetme ve kendi dini geleneklerine göre düzenleme yetkisini alarak yerel yönetimlere vermesi tepkilere neden oldu.

Başkent Saraybosna'daki İslam Birliği Riyaseti'nde konuya ilişkin basın toplantısı düzenleyen Bosna-Hersek İslam Birliği Din Özgürlüğü Komisyonu üyelerinden Ekrem Tucakoviç, ülke genelindeki Müslüman mezarlıklarının büyük çoğunluğunun İslam Birliği'nin sorumluluğunda olduğunu belirtti.

Bosna'daki savaş süresince çok sayıda Müslüman mezarlığı, türbe, mezar taşı ve kültürel değerin zarar gördüğünü hatırlatan Tucakoviç, bazı mezarlıkların ise yerel yönetimlerin aldığı kararlarla parka dönüştürüldüğünü vurguladı.

Son günlerde Bosna Sırp Cumhuriyeti sınırları içerisinde yeniden İslam Birliği'nin yetkilerinin sınırlandırılmak ve Müslüman mezarlıklarının nasıl görüneceğine ya da mezar taşlarının üzerine neler yazılması gerektiğine yerel yönetimlerin karar vermesinin istendiğine dikkati çeken Tucakoviç, "Bu, İslam Birliği'nin din işlerine doğrudan müdahale demek. Bu kanunla İslam Birliği'nin mal varlığının başına yeni bir yönetici, daha doğrusu belediye yetkilileri getiriliyor" dedi.

Tucakoviç, söz konusu kanunun Srebrenitsa'daki Potoçari Anıt Mezarlığı'nı da etkileyebileceğine işaret etti.

İslam Birliği Din Özgürlüğü Komisyonu Başkanı Cermana Şeta da Bosna Sırp Cumhuriyeti Millet Meclisi'nde kabul edilen kanunun, Bosna-Hersek Din Özgürlüğü Kanunu ile çeliştiğini söyledi.

Söz konusu kanuna göre, devletin Ortodoks kilisesi ve diğer dini birliklerin içişlerine karışma hakkı bulunmadığını vurgulayan Şeta, Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde kabul edilen kanunun uygulanmaya başlaması halinde, tüm kiliselerin ve diğer dini birliklerin kanunda öngörülen önlemleri almaları gerekeceği uyarısında bulundu.

Bosna Sırp Cumhuriyeti'ndeki Müslüman mezarlıklarının bakım ve yönetimini İslam Birliği'nden alıp yerel yönetimlere veren kanun mecliste 13 Aralık 2012'de kabul edilmişti.

Muhabir: İvana Despotoviç - Kayhan Gül

Yayıncı: Serkan Fidan
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile