Eski Boşnak askerlerin de aralarında bulunduğu yüzlerce vatandaşın katıldığı tören, İgman dağının Veliko Polje ovalık alanında düzenlendi. Türkiye'den de gelen imamların da katıldığı programda, Kur'an-ı Kerim okundu, şehitler için dualar edildi, ardından da cuma namazı kılındı.
Törene, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Boşnak Üyesi Bakir İzzetbegoviç, Saraybosna Kantonu Başbakanı Dino Konakoviç, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliği Din Müşaviri Hasan Atlı katıldı.
Yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı törende konuşma yapan Bakir İzzetbegoviç, Bosna Hersek vatandaşlarının bugün yaşadığı özgürlüğün gerçekleştirmesinde önemli olan olayların hatırlanması gerektiğini söyledi.
İzzetbegoviç, "Biz affeden bir milletiz, ancak geçmişte neler yaşadığımızı unutmamalıyız. Savaşın yaşanmaması için elimizden geleni yaptık. Biz iyi ve adaletli bir milletiz. Hiçbir savaşı başlatmadık ve her savaştan yüzümüz temiz çıktık" şeklinde konuştu.
Boşnakların, vatanlarından ve milletlerinden asla vazgeçmeyeceğini belirten İzzetbegoviç, "Bölünmeler ve referandumlar isteyenler, rüya görmeye devam etsin. Biz bu ülkeden ve bu milletten asla vazgeçemeyeceğiz. Bu beyaz nişanlar adına, özgürlüğün değerini bilelim, şehitlerimizin hayatını verdiği bu devleti inşa etmeye devam edelim" dedi.
Bosna Hersek Silahlı Kuvvetleri Başimamı Nesib Haciç ise Bosna Hersek'in savunulmasında hayatını verenlerin asla unutulmaması gerektiğini vurguladı.
Haciç, "Bugün burada Bosna Hersek'in oğullarını anmak için toplandık. Onlar bizim şehit ve kahramanlarımızdır, bu yüzden onları asla unutmamalıyız. Çocuklarımıza, şehitlerimizin hangi bayrağın altında savaştığını anlatmamız lazım. Bayrak ve devlet bizim için önemlidir. Devlet bayrağımıza saygı göstermeli, onu sevmeliyiz. Çünkü, o bayrak şehitlerimizin bize olan emanetidir" dedi.
Saraybosna yakınındaki İgman Dağı'nda, Mladiç komutasındaki Sırp birlikleri İgman'a operasyon düzenlemiş, Saraybosna'ya girerek şehrin diğer tarafındaki Sırp birlikleriyle birleşmeyi hedeflemişti. Tarihi mücadele olarak nitelendirilen İgman Savaşı'nda Bosna Hersek ordusu savunmada başarılı olmuş, merhum Aliya İzzetbegoviç Cenevre'de yürüttüğü 28 günlük müzakerelerin ardından savaşın diplomatik boyutuna da başarı katmıştı.
- Saraybosna kuşatması
Yugoslavya Halk Ordusu'na (JNA) bağlı Sırp askerler, 2 Mayıs 1992'de Saraybosna'ya giriş ve çıkışları engellemiş ve şehri tamamen bloke ederek, 1460 gün sürecek kuşatmayı başlatmıştı. Modern tarihin en uzun kuşatması olarak kabul edilen Saraybosna kuşatmasında, bin 601'i çocuk toplam 10 bin 514 kişi hayatını kaybetmişti.
Saraybosna'nın kuşatılması ile resmen başlayan ve ülkenin dört bir yanına yayılan Bosna Savaşı'nda, Kızılhaç Örgütü'nün verilerine göre, 3,5 yılda 312 bin sivil hayatını kaybetmiş ve 2 milyona yakın insan evlerini terk etmek zorunda kalmıştı. Savaşın kırılma noktalarından biri Saraybosna Havalimanı yakınlarında yapılan yaşam tüneli olmuş ve askerler buradan geçiş yaparak İgman Dağı'nda bulunan birliklere destek sağlamıştı. Burada meydana gelen muharebeler sonucu dağ Boşnaklar tarafından alınmış ve Saraybosna kuşatmasının ilerlemesi engellenmişti.
Bosna'da İgman Dağı Savunmasının 22. Yıl Dönümü
Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna yakınındaki İgman dağında, savaş suçundan Lahey'deki mahkemede yargılanan eski Sırp askeri lider Ratko Mladiç komutasındaki Sırp birliklerin düzenlediği operasyonun durdurulması ve İgman dağının savunulmasının 22. yıl dönümü kutlanıyor.