Bosna-Hersek

Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'da Türk girişimcilerce kurulan Uluslararası Burç Üniversitesi'nde , Mevlana'nın 739. Vuslat yıl dönümünde "Aşkın Dansı" adlı etkinlik düzenlendi.

Konya Kültür Merkezi ve IBU işbirliğiyle gerçekleştirilen etkinliğe, Mevlana ile ilgili eserleriyle tanınan Prof. Dr. Cihan Okuyucu da katıldı.

Okuyucu, programda yaptığı konuşmada, Mevlana'nın hayatı ve insanlık üzerinde bıraktığı büyük etkiden bahsetti. Dünyanın bir çok yerinde insanların vefatından 739 sene sonra bile Mevlana'yı andığını belirten Okuyucu, "Bazı insanları unutmamak, bazılarını ise dilimiz tatlansın diye anarız. Mevlana, ikinci grupta olan insanlardan. Mevlana tüm insanlığı kardeşi gibi görürdü, öyle davranırdı. O yüzdendir ki, aradan yüzlerce yıl geçmesine rağmen, tüm insanlık da hala onu hatırlamakta ve anmaktadır" diye konuştu.

Konya'daki Mevlana Türbesi'ni sıkça ziyaret ettiğini ifade eden Okuyucu, günde yaklaşık 3 bin kişinin bu türbeyi ziyaret ettiğini, bunun yarısının yabancı olduğunu vurguladı.

Mevlana'nın en ünlü eseri olan Mesnevi'ye de değinen Okuyucu, "Mesnevi sıradan bir kitap değil. Mevlana, Mesnevi'yi aşk ve cezbe yaşadığında yazmıştır, planlayıp bir program çizerek değil. Yazılması o yüzden o kadar uzun sürmüştür. Mesnevi bir aşk eseri, insanlara olgunlaşma yolunda kılavuz olabilecek bir eserdir" dedi.

Mesnevi'den hikayeler anlatıp yorumlayan Okuyucu, "Mevlana gibi bir insan iki kez doğar. Birincisi anne karnından, ikincisi ise dünyayı terk ettiğinde. Nasıl anne rahminden sonra bu dünya bize büyük ve geniş gelirse, ikinci doğuşumuzdan sonra ahiret de öyle gelecektir. İnsanı insan kılan bedeni ölür sadece, fakat ruh asıl ait olduğu yere döner. Bu yüzden, ölüm diye bir şey yoktur" diye konuştu.

Programın ilerleyen dakikalarında IBU öğrencileri Mevlana'dan şiirler ve ilahiler okudu.

Mevlana'nın hayatından bir kesiti canlandıran öğrencilerden sonra Konya Kültür Merkezi üyelerinin gerçekleştirdiği sema gösterisine, izleyiciler büyük ilgi gösterdi.

Muhabir: Meral Balota

Yayıncı: Serkan Fidan
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile