Bosna Hersek'in Ilk Cumhurbaskani Izetbegoviç, Vefatinin 18. Yilinda Kabri Basinda Anildi

Bagimsiz Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaskani Aliya Izetbegoviç'in vefatinin 18. yili dolayisiyla baskent Saraybosna'daki Kovaçi Sehitligi'nde bulunan kabri basinda tören düzenlendi.

Hayati boyunca Müslüman Bosnaklarin haklari için mücadele eden Izetbegoviç'in vefat yil dönümünde gerçeklestirilen törene, Bosna Hersek Devlet Baskanligi Konseyi Baskani Zeljko Komsic, Konseyin Bosnak Üyesi Sefik Dzaferovic ile Bosna Hersek Halklar Meclisi Baskani ve Demokratik Eylem Partisi (SDA) Genel Baskani Bakir Izetbegoviç ile çok sayida vatandas katildi.

Dzaferovic, burada yaptigi konusmada, Izetbegoviç'e Bosna Hersek'in bagimsizligi için yaptiklarindan dolayi her zaman minnettar kalacaklarini ifade ederek, "En zor zamanlarinda Bosna Hersek'in yanindaydi. Aliya Izetbegoviç'i her zaman hatirlayacagiz." dedi.

- 19 Ekim 2003'te vefat etti

Bosna Hersek'in Bosanski Samac sehrinde 8 Agustos 1925'te dogan Aliya, Ikinci Dünya Savasi boyunca fasist ideolojiye ardindan da komünist rejim ve uygulamalarina karsi çikti.

"Genç Müslümanlar" isimli, kolej ve üniversite ögrencilerinden olusan teskilatin kuruculari arasinda yer alan Aliya, halki için verdigi mücadele sirasinda 1946 ve 1983'te iki kez tutuklandi.

Bugün de ülkedeki en güçlü Bosnak partisi konumundaki Demokratik Eylem Partisini (SDA) 1990'da kuran Izetbegoviç, Bosna'da 1992-1995'teki savasta halkina önderlik etti.

Savasi bitiren Dayton Baris Antlasmasi'ni 1995'te imzalayan Bosnak lider, bu anlasmayla halkina uluslararasi arenada taninan bir devlet birakti.

Saglik sorunlari nedeniyle 2000'de Devlet Baskanligi Konseyindeki görevinden ayrilan Izetbegoviç, 19 Ekim 2003'te Saraybosna'da vefat etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile