Bosna-Hersek Menseli Bazi Ürünlerin Ithalatinda Tarife Kontenjani

Tarife kontenjanlari çerçevesinde yapilacak ithalatta, gümrük vergisi ve ek mali yükümlülük uygulanmayacak.

Bosna-Hersek menseli bazi ürünlerin ithalatinda 100-85 bin ton tarife kontenjani belirlendi.

"Bosna Hersek Menseli Bazi Ürünlerin Ithalatinda Tarife Kontenjani Uygulanmasi Hakkinda Cumhurbaskani Karari Resmi Gazete'de yayimlandi.

Karara göre, tarife kontenjani miktari canli büyükbas hayvanlar, bu hayvanlarin sogutulmus ve dondurulmus eti için 8 bin ton, canli küçükbas hayvanlar ya da bu hayvanlarin eti için 2 bin ton, sakatatlar için 2 bin ton, canli kümes hayvanlari, bu hayvanlarin etleri ve sakatatlari için 1000 ton, alabaliklar ve sazan baligi için 100 ton olarak açildi.

Tarife kontenjani miktarlari tatli misir için 300 ton, bugday ve mahlut unu içi 85 bin ton, ayçiçegi tohumu, aspir veya pamuk tohumu yaglari için 75 bin ton, diger sekerler, ilave aroma veya renk verici maddeler katilmamis seker suruplari gibi ürünler için 20 bin ton, çikolata ve kakao içeren diger gida müstahzarlari için 500 ton, hububat veya hububat ürünlerinin kabartilmasi veya kavrulmasi suretiyle gida mamulleri gibi ürünler için 500 ton, ekmek, pasta, kek, bisküvi ve diger ekmekçilik mamulleri, eczacilikta kullanilan bos ilaç kapsülleri, mühür güllaci, pirinç kagidi ve benzeri ürünler için 2 bin 500 ton, bazi içecekler için 5 bin hektolitre olarak belirlendi.

- Tarife kontenjanlari çerçevesinde yapilacak ithalatta gümrük vergisi uygulanmayacak

Belirlenen tarife kontenjanlari çerçevesinde yapilacak ithalatta, gümrük vergisi ve ek mali yükümlülükler sifirlandi. Tarife kontenjani disinda kalan ithalatta ise yürürlükteki Ithalat Rejimi Karari çerçevesinde söz konusu esya için tespit edilen gümrük vergisi ile ek mali yükümlülükler uygulanacak.

Kararla belirlenen tarife kontenjani miktarlari bir takvim yilinda dagitilacak miktarlari gösterirken, her takvim yilinda yeniden dagitilabilecek.

Yürürlükten kaldirilan Bakanlar Kurulu kararlari çerçevesinde 1 Ocak 2021-31 Temmuz 2021 tarihlerinde (bu tarihler dahil) tahsis edilen tarife kontenjani miktarlari, kararda belirtilen miktarlardan düsülerek kalan kisim 1 Agustos 2021-31 Aralik 2021 tarihlerinde (bu tarihler dahil) kullanilacak.

Yürürlükten kaldirilan karar çerçevesinde bu yil için düzenlenen ithal lisanslari, üzerlerinde belirtilen süre sonuna kadar geçerli olacak.

- Tarife kontenjanlari için basvuru kosullari

Öte yandan, Ticaret Bakanliginin konuya iliskin Bosna Hersek Menseli Bazi Ürünlerin Ithalatinda Tarife Kontenjani Uygulanmasina Iliskin Teblig'i de Resmi Gazete'de yayimlandi. Tebligle, söz konusu tarife kontenjanlarina iliskin basvuru kosullari düzenlendi.

Buna göre, firmalara basvurusunda talep ettigi tarife kontenjani miktarindan daha fazla miktarda tahsisat yapilmayacak. Bakanlikça düzenlenen ithal lisanslari, lisansta belirtilen süre sonuna kadar geçerli olacak ve bu süre uzatilmayacak.

Anilan karar ve teblig, 1 Agustos 2021'de yürürlüge girecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile