Bosna Hersek'teki 511. Ayvaz Dede Senlikleri Sona Erdi

Senlikler kapsaminda Bursa Büyüksehir Belediyesi tarafindan yapilan Bursa Mescidinin açilisi da yapildi.

Bosnaklarin Islam'i kabul etmesinin en önemli sembollerinden Akhisarli Ayvaz Dede anisina Bosna Hersek'te 511'incisi düzenlenen Ayvaz Dede Senlikleri Prusac kasabasinda düzenlenen merkezi törenle sona erdi.

Travnik Müftüsü ve Ayvaz Dede Senlikleri Organizasyon Komitesi Baskani Ahmed Adilovic, törende yaptigi konusmada, Bosnak halkinin her zaman iyi niyetli oldugunu ifade ederek, dinleri ve vatanlarina karsi olan bagliliklarini 511 yildir düzenlenen Ayvaz Dede Senlikleri'nde ifade ettiklerini vurguladi.

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Sadik Babür Girgin de senliklere ilk defa katildigini belirterek, Türkiye'den çok sayida belediye baskaninin da bugün burada oldugunu söyledi.

Ortak gelenegin idrak edilmis olmasindan duydugu memnuniyeti dile getiren Girgin, Bursa Büyüksehir Belediyesi tarafindan yapilan Bursa Mescidinin açilisini yapmaktan da büyük onur duydugunu ifade etti.

- Bursa Mescidi açildi

Senlikler kapsaminda Bursa Mescidinin açilisi yapilirken, Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Türkiye ve Bosna Hersek kardesliginin her zaman devam etmesi temennisinde bulundu.

Ülkede yarim asirdan fazladir düzenlenen etkinlige katilmak için günler öncesinden farkli sehirlerden yola çikan 251 atli, sabah saatlerinde merkezi programin yapildigi alana ulasti. Sicak havaya ragmen alani dolduran kalabalik, geleneksel kiyafetler giymis atlilari coskuyla karsiladi.

Atlilarin alana varmasinin ardindan sancaktarlar esliginde, rivayete göre 511 yil önce yasanan kuraklikta Ayvaz Dede'nin dua etmesiyle suyun çiktigi kayalik alandan geçildi. Senlikler için Prusac'a gelen Bosnaklar, kayanin yarilip suyun çiktigi ve kurakligin son buldugu bu noktada dua etti.

Merkezi programa Türk Isbirligi ve Koordinasyon Ajansi Baskanligi (TIKA) is birliginde katilan Kültür ve Turizm Bakanligi Güzel Sanatlar Genel Müdürlügü Istanbul Tarihi Türk Müzigi Toplulugu Mehter Takimi da izleyenlere duygusal anlar yasatti.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle bu yil içerigi azaltilan etkinlik, Kur'an-i Kerim ve dua okunmasinin ardindan ögle namazinin kilinmasiyla sona erdi.

- Ayvaz Dede kimdir?

Sari Saltuk gibi irsat maksadiyla Anadolu'dan Bosna Hersek'e gelen Horasan erenlerinden olan Manisa Akhisarli Ayvaz Dede, inanisa göre bes asirdan daha uzun bir süre önce kurakligin yasandigi ve bugün senliklere ev sahipligi yapan Prusac (Akhisar) kasabasindaki daga gelip burada 40 gün 40 gece dua etti.

Halkin kitlik çektigi, hayvanlarin susuzluktan telef oldugu bölgeye su getirmek için ibadet ve dua eden Ayvaz Dede'nin, bir gece uykusunda iki koçun birbiriyle çarpistigini gördügü ve uyandiginda karsisinda yarilan dagi ve gürül gürül akan irmagi buldugu rivayet ediliyor.

Olayin ardindan bölge suya kavusup kuraklik sona ererken, bu mucizevi hadiseyi duyan bölge halki da Müslüman oldu.

Komünizmin hüküm sürdügü eski Yugoslavya döneminde, 1947'den itibaren yasaklanan senlik 1990'da yeniden düzenlenmeye basladi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile