Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi 'Soykirimin Inkarinin Cezalandirilmasina Iliskin Yasa' Çikartti

Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Valentin Inzko, "Bonn Yetkilerine" dayanarak ülkede "soykirimin inkarinin cezalandirilmasina iliskin yasa" çikartti.

Görev süresi temmuzun sonunda sona erecek olan Inzko, Bosna Hersek Yüksek Temsilciligi Ofisi'nin (OHR) internet sayfasinda yayimladigi mesajda, kendisinden uzun süredir beklenen "soykirimin inkarinin cezalandirilmasina iliskin yasa"nin, Bosna Hersek Parlamenterler Meclisi'nde yapilacak oylamaya kadar geçici olarak yürürlüge girecegini ifade etti.

Mesajda, uluslararasi mahkemelerde veya Bosna Hersek Mahkemesinde kanitlanmis soykirim, insanliga karsi suçlari ve savas suçlarini inkar, yüceltme, önemsizlestirme veya aklamaya çalisan kimselerin, 6 aydan 5 yila kadar hapis cezasina çarptirilacagi belirtildi.

Irk, renk, din, ulusal veya toplumsal köken, millet veya etnik topluluga yönelik nefret ve siddeti körükleyenlerin ise 3 aydan 3 yila kadar hapisle cezalandirilacagi kaydedilen mesajda, söz konusu suçlara iliskin afis, el ilani ve brosür dagitan kimsenin ise en az 3 yil hapse mahkum edilecegi bildirildi.

Soykirimin inkarinin cezalandirilmasina iliskin yasa ile ayrica soykirim, insanliga karsi suç veya savas suçundan hüküm giyen kisileri ödüllendiren, yücelten, ayricalik taniyan, isimlerini sokaklara, meydanlara, köprülere, kurumlara, sehirlere veya mahallere veren kimselerin en az 3 yil hapis cezasina çarptirilmasinin öngörüldügü ifade edildi.

Yasanin, OHR internet sayfasinda yayimlanmasindan 8 gün sonra veya Resmi Gazete'de yayimlanmasindan bir gün sonra yürürlüge girecegi aktarildi.

- Bosna Hersek Yüksek Temsilciligi nedir?

Bosna Hersek'te 1992-1995 yillari arasinda yasanan savasi sonlandiran Dayton Baris Anlasmasi ile olusturulan OHR, uluslararasi toplum adina Bosna Hersek'te baris anlasmasinin uygulanmasini denetliyor. Yüksek Temsilcilik ayni zamanda ülkede faaliyet gösteren uluslararasi kurumlarin etkinliklerini de koordine ediyor.

Her yil Birlesmis Milletler'e (BM) Bosna Hersek'teki gelismeler ve sorunlarla ilgili rapor da sunan Yüksek Temsilci, "Bonn Yetkileri" olarak bilinen genis yetkilere sahip. Yüksek Temsilci, Devlet Baskanligi Konseyinin üyeleri dahil olmak üzere ülkede barisin uygulanmasina engel olan kisileri görevden alabiliyor, ihtiyaç durumunda yasa da çikartabiliyor.

Avusturyali diplomat Valentin Inzko, 2009'dan beri Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi olarak görev yapiyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile