'Bosna kasabı' Karadzic hakkında karar verildi

'Bosna kasabı' Karadzic hakkında karar verildi

"Bosna kasabı" olarak bilinen Radovan Karaciç, yargılandığı 11 suçlamanın 10'undan mahkum oldu. Karaciç, ''Srebrenitsa'da soykırım yapmak'' ve "insanlığa karşı suç işlemekten" 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

‘Bosna kasabı' olarak da bilinen Sırp Cumhuriyeti'nin eski devlet başkanı Radovan Karaciç'in Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde görülen davasında karar bugün açıklandı.

Mahkeme Karaciç'i ''Srebrenitsa'da soykırım yapmak'' ve 'insanlığa karşı suç işlemekten' dolayı 40 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Karaciç'in hakkında ABD Hükümeti tarafından 5 milyon dolarlık ödül vaat edilmiş ve yaklaşık 12 yıl arandıktan sonra bir operasyonla yakalanmıştı.

Savaşın ardından uzun yıllar ‘Dragan Dabic' kimliğiyle özgürce yaşayan Karaciç, Sırbistan güvenlik güçlerinin operasyonuyla 21 Temmuz 2008'de başkent Belgrad'da tutuklanmış, 30 Temmuz 2008'de ise yargılanmak üzere Lahey'deki mahkemeye sevk edilmişti.

‘'BANA CEZA DEĞİL ÖDÜL VERİLMESİ GEREKİR''

3 Mart 2009'da ilk kez hakim karşısına çıkan Karaciç hakkındaki suçlamalara ilişkin açıklama yapmazken, avukatı ise müvekkilinin kendisini 'masum hissettiğini' aktarmıştı. ‘Bosna kasabı' kendi savunmasında ise ‘'tarafına ceza değil ödül verilmesi gerektiğini'' belirtmişti.

Davada 337'si savcılığın 248'i ise savunmanın olmak üzere toplam 585 tanık dinlendi. Savcılığın hazırladığı iddianamede Karaciç ikisi soykırım, beşi insanlığa karşı suç, dördü ise savaş yasalarına aykırı davranmak kategorisine giren 11 ayrı suçtan yargılandı. 'Bosna kasabı' bunlardan 10'unda suçlu bulundu.

'Bosna kasabı' Karadzic hakkında karar verildi
Radovan Karaciç yakalandığında tanınmamak için saç ve sakal uzattığı görülmüştü.

MÜSLÜMAN VE HIRVAT NÜFUSU ORTADAN KALDIRMAYI AMAÇLIYORDU

İddianamede Karaciç'in 1991-1995 yılları arasında işaret edilen suçları işlediği belirtilirken, amacının ise Bosna Hersek'te Müslüman ve Hırvat nüfusu tamamen ortadan kaldırmak olduğu ifade edildi.

Karaciç'in bu süre içerisinde, kontrolündeki birliklerin katliam yaptığından haberdar olduğuna ya da olabileceğine işaret edilirken, buna rağmen işlenen suçları engellemek için hiçbir önlem almadığı kaydediliyor.

Savcılık, Srebrenitsa'nın yanı sıra en az 6 büyük ilde Müslüman ve Hırvat nüfusun katledilmesinden, bu kimselerin özel mülklerinin yok edilmesinden, camiler de dahil olmak üzere birçok dini ve kültürel yapının imha edilmesinden, başkent Saraybosna'daki sivil halka yönelik özellikle keskin nişancıların gerçekleştirdiği cinayetlerden ve şehre yönelik havan topu saldırılarından da Karaciç'i sorumlu tutuyordu.

RADOVAN KARACİÇ KİMDİR?


19 Haziran 1945'te bugün Karadağ sınırları içinde kalan Petnjica beldesinde dünyaya gelen Karaciç, Saraybosna Üniversitesi'nde psikoloji eğitim aldıktan sonra 1971 yılında Saraybosna'daki Kosevo Hastanesinde çalışmaya başladı.

Bosna Hersek'te 1989 yılında kurulan Sırp Demokratik Partisi'nin (SDS) kurucularından olan Karaciç, Bosna'daki savaşın patlak vermesiyle kurulan Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin (RS) de ilk başkanı oldu.

Bosna'daki savaşta Sırpların yaptığı soykırım, katliam, etnik temizlik ve tecavüzlerden sorumlu tutulan Karaciç hakkında 1995 yılında yakalama kararı çıkarıldı. Uzun yıllar sahte kimlikle Belgrad'da yaşayan Karaciç 2008 yılında bu şehirde tutuklanmıştı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile