'Bosna Kasabi' Lakapli Ratko Mladic'in Müebbet Hapis Cezasi Onandi

Hollanda'nin Lahey kentindeki Uluslararasi Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizmasi (IRMCT), "Bosna Kasabi" lakapli Ratko Mladic'in müebbet hapis cezasini onadi.

"Bosna Kasabi" olarak anilan eski Sirp komutan Mladic, 12 Mart 1942'de Bosna Hersek'in Kalinovik beldesinde dogdu.

Eski Yugoslavya'nin baskenti Belgrad'da bulunan Yugoslav Halk Ordusu (JNA) Askeri Akademisinde ögrenim gören Mladic, önce JNA'da, ardindan 1992'de Bosna Hersek'te kurulan Sirp Cumhuriyeti Ordusunda (VRS) görev yapti.

VRS, Bosna Savasi'nin (1992-1995) henüz basinda 12 Mayis 1992'de kuruldu ve komutanligina Mladic getirildi. O dönemde, JNA'nin Bosna Hersek'teki birlikleri de VRS'ye dönüstürüldü.

Bosna Savasi boyunca Sirp askerlerinin komutanligini yapan, hakkinda 1995'te hazirlanan iddianamenin ardindan 16 yil saklanan Mladic, 26 Mayis 2011'de Sirbistan'in bir köyünde yakalandi.

Mladic, 31 Mayis 2011'de yargilanmak üzere Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararasi Ceza Mahkemesinne (ICTY) teslim edildi, 16 Mayis 2012'de baslayan davasi, 5-15 Aralik 2016 arasinda taraflarin son sözlerini söylemesiyle sona erdi.

Mladic'in davasi 530 gün sürdü, dava süresince toplam 591 tanik ifadesine basvuruldu, 9 bin 914 kanit kabul edildi.

Eski Sirp komutan Mladic hakkindaki ilk iddianame, 25 Haziran 1995'te hazirlandi. Ilk kez 14 Kasim 1995'te degistirilen iddianame, 10 Ekim 2002, 1 Haziran 2011 ve 16 Aralik 2011'de yapilan degisikliklerin ardindan son halini aldi.

Mladic, son iddianamedeki 11 maddede siralanan suçlardan 22 Kasim 2017'de yargilanarak, müebbet hapis cezasina çarptirildi.

Iddianamedeki 11 maddenin 10'undan suçlu bulunan Mladic, 1995 yilinda Srebrenitsa soykiriminin yani sira insanliga karsi suç islemek (sürgün, yok etme, öldürme, sinir disi etme ve insanlik disi eylemler), savas kanun ve geleneklerini ihlal etmek (öldürme, terör, sivillere karsi hukuka aykiri saldiri ve esir alma) suçlarindan ceza aldi.

Mahkeme heyeti, iddianamede yer alan 1992'de Foça, Kljuc, Kotor-Varos, Prijedor, Sanski Most ve Vlasenica sehirlerinde de "soykirim suçu" islendigi maddesini kabul etmedi.

- Mladic, temyiz basvurusunda bulundu

ICTY'nin 2017'de hakkinda verdigi ömür boyu hapis cezasi kararina Temmuz 2017'de itiraz eden Mladic, "adil yargilanmadigini" ve "hakimlerin, hakkinda hüküm verirken maddi ve hukuki hata yaptigini" öne sürerek beraat ya da yeniden yargilanma talep etti.

Mladic, ICTY'nin davalarini devralan Uluslararasi Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizmasina (IRMCT) Haziran 2018'de yaptigi basvuruda ise temyiz davasinda görevli hakimlerden Theodor Meron, Carmel Agius ve Liu Daqun'un degistirilmesini istedi.

Mladic'in avukati Dragan Ivetic, IRMCT'ye sundugu talepte, hakimlerin Mladic'e karsi önyargili olduklarini ileri sürerek bu isimlerin temyiz davasinda da yer almamasi gerektigini savundu. Mladic'in talebini uygun bulan Mahkeme, temyiz dairesine Mparany Mamy Richard Rajohnson, Gberdao Gustave Kam ve Elizabeth Ibanda-Nahamya'yi atadigini açikladi.

Mladic'in itirazina iliskin temyiz durusmalari 25 ve 26 Agustos 2020'de görülürken saglik sorunlari gerekçesiyle yaptigi erteleme talebi reddedilen 79 yasindaki Mladic, durusmaya bizzat katilarak savunmasini yapti.

IRMCT, 8 Haziran 2021'de Mladic davasindaki nihai karari açiklayarak, Mladic'in müebbet hapis cezasini onadi.

Mladic, ilk kararda oldugu gibi iddianamedeki 11 maddenin 10'undan suçlu bulunarak, iddianamede yer alan Kljuc, Sanski Most, Kotor-Varos, Prijedor, Foca ve Vlasenica sehirlerinde "soykirim suçu islendigi" maddesinden bir kez daha hüküm giymedi.

Lahey'deki Scheveningen Cezaevi'nde mahkumiyeti devam eden Mladic'in davasi bugünkü kararla tamamlanmis oldu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile