'Bosna Kasabi'nin Müebbet Cezasinin Onanmasi Bosnak Siyasetçilerce Memnuniyetle Karsilandi

Bosna Hersek Devlet Baskanligi Konseyinin Bosnak üyesi Sefik Dzaferovic, "Bosna Kasabi" lakapli Ratko Mladic'in müebbet hapis cezasinin onanmasina iliskin, "Bu dünyada Mladic'in isledigi suçlara uygun bir ceza bulunmuyor. Müebbet hapis cezasiyla adalet, kismi olarak yerini buldu." dedi.

Dzaferovic, Hollanda'nin Lahey kentindeki Uluslararasi Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizmasinin (IRMCT), Mladic'in müebbet hapis cezasini onamasinin ardindan basin toplantisi düzenledi.

Tüm Bosna Hersek halkina uluslararasi mahkemeler tarafindan verilen kararlara saygi duymasi çagrisinda bulunan Dzaferovic, "Hala savas hayalleri kuranlari bu rüyalarindan uyanmaya ve gerçegi kabul etmeye çagiriyorum." dedi.

Savas suçlularinin Bosna Hersek'e iade edilmesi gerektigini vurgulayan Dzaferovic, "Bu dünyada Mladic'in isledigi suçlara uygun bir ceza bulunmuyor. Hiçbir ceza kurbanlari geri getiremeyecektir. Müebbet hapis cezasiyla adalet, kismi olarak yerini buldu." degerlendirmesinde bulundu.

Disisleri Bakani Bisera Turkovic de Mladic hakkinda çikan nihai kararin, Bosna Hersek ve bölge ülkelerin gelecegi açisindan arz ettigi önemin paha biçilmez oldugunu ifade etti.

Kalici baris ve istikrarin ancak gerçek ve adaletle insa edilebilecegini kaydeden Turkovic, Sirbistan'in, suçlularin hak ettikleri cezalari çekmeleri için IRMCT ile is birligi yapmasi gerektigini vurguladi.

Halklar Meclisi Baskani Bakir Izetbegovic ise Mladic'in, iddianamede yer alan Kljuc, Sanski Most, Kotor-Varos, Prijedor, Foca ve Vlasenica sehirlerinde "soykirim suçu islendigi" maddesinden hüküm giymedigini animsatarak, bu sehirlerde yasananlarin her anlamda "soykirim" tanimina uygun oldugunu vurguladi.

Eski Sirp komutanin müebbet hapis cezasinin onanmasini memnuniyetle karsiladigini dile getiren Izetbegovic, "Mladic, Bosna Hersek'te savas sirasinda yasanan soykirim ve korkunç katliamlardan büyük ölçüde sorumlu olsa da ellerini kana bulayan yüzlerce kisi, ülkemizde, komsu ülkelerin korumasi altinda serbest bir halde yasiyor." diye konustu.

Izetbegovic, "Söz konusu karar, Sirp halkinin, savas suçlularini ödüllendiren ve suçlarini inkar edenlerin, sirtlarina yükledikleri yükten kurtulmasina katki saglayacaktir." dedi.

- Sirp lider Dodik, mahkemenin kararini kabul etmedigini söyledi

Bosna Hersek Devlet Baskanligi Konseyinin Sirp üyesi Milorad Dodik, Mladic'e verilen cezanin adalet ve hukukla bir alakasi olmadigini ifade ederek, mahkemenin kararini kabul etmedigini belirtti.

Uluslararasi Ceza Mahkemesi'nin yalnizca suçlulari cezalandirmakla yükümlü oldugunu hatirlatan Dodik, mahkemenin, görevini yerine getirmedigini söyledi.

Mahkemenin, seçici bir adalet tutumu sergilediginin altini çizen Dodik, Bosnaklari, "yasanmamis bir soykirim efsanesi uydurmakla" suçladi.

- Mladic'in müebbet hapis cezasi onandi

Eski Yugoslavya Uluslararasi Ceza Mahkemesinin (ICTY) 2017'de hakkinda ömür boyu hapis cezasi verdigi Bosnali Sirplarin eski lideri Mladic'in davasinda nihai karar açiklandi.

IRMCT, Mladic hakkinda daha önce verilen ömür boyu hapis cezasini onarken, Mladic'in temyiz basvurusu ise reddedildi.

Temyiz yargiçlari, Mladic'in isledigi suçlari göz önünde bulundurarak, daha önce aldigi müebbet hapis cezasinda degisiklik yapilmamasina hükmetti.

Iddianamedeki 11 maddenin 10'undan suçlu bulunan eski Sirp komutan, iddianamede yer alan Kljuc, Sanski Most, Kotor-Varos, Prijedor, Foca ve Vlasenica sehirlerinde "soykirim suçu islendigi" maddesinden hüküm giymedi.

Bosna Hersek'te 1992-1995'teki savasta Sirplarin liderligini yapan Mladic, Srebrenitsa soykirimi, Saraybosna kusatmasi ve çesitli savas suçlarindan sorumlu tutuldu.

Hakkinda 1995 yilinda hazirlanan iddianamenin ardindan 16 yil saklanan ve 26 Mayis 2011'de Sirbistan'da ele geçirilen Mladic'in davasi, Mayis 2012'de baslamisti.

ICTY'nin 2017'de hakkinda verdigi ömür boyu hapis cezasi kararina Temmuz 2017'de itiraz eden Mladic, "adil yargilanmadigini" ve "hakimlerin, hakkinda hüküm verirken maddi ve hukuki hata yaptigini" öne sürerek beraat ya da yeniden yargilanma talep etmisti.

Mladic'in itirazina iliskin temyiz durusmalari 25 ve 26 Agustos 2020'de görülürken saglik sorunlari gerekçesiyle yaptigi erteleme talebi reddedilen 78 yasindaki Mladic, durusmaya bizzat katilarak savunmasini yapmisti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile