'Bosna Kasabi'nin Müebbet Cezasinin Onanmasi Kurban Yakinlarini Sevindirdi

"Bosna Kasabi" lakapli Ratko Mladic'in müebbet hapis cezasinin onanmasi, Bosna Hersek'te 1992-1995'te yasanan savasta yakinlarini kaybedenler tarafindan sevinç gözyaslariyla karsilandi.

Hollanda'nin Lahey kentindeki Uluslararasi Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizmasinin (IRMCT) savasta Sirplarin liderligini yapan Mladic'in, Srebrenitsa soykirimi, Saraybosna kusatmasi ve çesitli savas suçlarindan sorumlu tutulduguna dair nihai karari açiklamasinin ardindan kurban yakinlari memnuniyetlerini gizlemedi.

Srebrenitsa'daki soykirimda 3 oglu ve esini kaybeden Nura Mustafic, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Mladic yüzünden en sevdiklerinin artik hayatta olmadigini belirterek, "Burada soykirimin yasandigi bilinsin. Bir adam bakin neler yapti. Esimi, ogullarimi ve tüm gelecek neslimi öldürdü." dedi.

Bir diger Srebrenitsa annesi Mejra Djogaz da mahkemenin beklenen karari verdigini söyleyerek, "Gerçi Mladic'in hapiste bile keyfi yerindedir ama bizim çocuklarimizin bir mezari bile yok. Bizi yalniz biraktilar." diye konustu.

Mafija Hadzibulic ise Mladic'in cezayi hak ettigine ancak bu suçlari tek basina islemedigine dikkati çekerek "Baskalarinin da yaptiklarinin cezasini çekmesi gerekiyor. Mladic hakkinda verilen karar, soykirimin inkar edilmemesi açisindan önemli." ifadelerini kullandi.

Mladic'in, Prijedor'da "soykirim suçu islendigi" maddesinden hüküm giymemesi kentte hayal kirikligina neden olurken ömür boyu hapis cezasinin onanmasi memnuniyetle karsilandi.

Suada Alic, adaletin er ya da geç yerini bulduguna isaret ederek, "Savasta ailemden 9 kisiyi kaybettim. Esimin kemik kalintilari hala bulunmadi." seklinde konustu.

Karar durusmasini baskent Saraybosna'daki Vjecnica Kütüphanesi'nden takip eden Savas Magduru Kadinlar Dernegi Baskani Bakira Hasecic de islenen suçlara oranla adaletin yerini buldugunu düsünmedigini söyledi.

Saraybosna Kantonu Sivil Savas Kurbanlari Dernegi Baskani Senida Karovic ise her ne kadar bazi kesimlerde memnuniyetle karsilanmasa da kararin "tarihi" oldugunu ifade etti.

- Mladic'in müebbet hapis cezasi onandi

Eski Yugoslavya Uluslararasi Ceza Mahkemesinin (ICTY) 2017'de hakkinda ömür boyu hapis cezasi verdigi Bosnali Sirplarin eski lideri Mladic'in davasinda nihai karar açiklandi.

IRMCT, Mladic hakkinda daha önce verilen ömür boyu hapis cezasini onarken Mladic'in temyiz basvurusu ise reddedildi.

Temyiz yargiçlari, Mladic'in isledigi suçlari göz önünde bulundurarak, daha önce aldigi müebbet hapis cezasinda degisiklik yapilmamasina hükmetti.

Iddianamedeki 11 maddenin 10'undan suçlu bulunan eski Sirp komutan, iddianamede yer alan Kljuc, Sanski Most, Kotor-Varos, Prijedor, Foca ve Vlasenica sehirlerinde "soykirim suçu islendigi" maddesinden hüküm giymedi.

Bosna Hersek'te 1992-1995'teki savasta Sirplarin liderligini yapan Mladic, Srebrenitsa soykirimi, Saraybosna kusatmasi ve çesitli savas suçlarindan sorumlu tutuldu.

Hakkinda 1995'te hazirlanan iddianamenin ardindan 16 yil saklanan ve 26 Mayis 2011'de Sirbistan'da ele geçirilen Mladic'in davasi, Mayis 2012'de baslamisti.

ICTY'nin 2017'de hakkinda verdigi ömür boyu hapis cezasi kararina Temmuz 2017'de itiraz eden Mladic, "adil yargilanmadigini" ve "hakimlerin, hakkinda hüküm verirken maddi ve hukuki hata yaptigini" öne sürerek beraat ya da yeniden yargilanma talep etmisti.

Mladic'in itirazina iliskin temyiz durusmalari 25 ve 26 Agustos 2020'de görülürken saglik sorunlari gerekçesiyle yaptigi erteleme talebi reddedilen 78 yasindaki Mladic, durusmaya bizzat katilarak savunmasini yapmisti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile