Bosnak Sivil Toplum Kuruluslarindan AB'ye Koruma Çagrisi

Bosna Hersek’teki sivil toplum kuruluslari, Sirp Cumhuriyeti’ndeki Bosnaklara yönelik saldirilarin engellenmesi için Avrupa Birligi’nden (AB) koruma talep ederek, isteklerinin karsilanmamasi halinde teskilatlanma yoluna gideceklerini duyurdu.

Bosna Hersek’te Sirplarin yogun olarak yasadigi Sirp Cumhuriyeti entitesinde son dönemde Bosnak halka yönelik saldirilarin artmasi sonrasinda sivil toplum kuruluslari, AB’nin Bosna Hersek’teki baris gücü misyonu EUFOR ve NATO temsilcilerine yönelik bir açik mektup yayinlayarak koruma talep etti. Soykirim Kurbanlari ve Taniklari Dernegi, Srebrenitsa ve Zepa Anneleri Dernegi, Podrinje Bölgesi Kadinlari Dernegi, Kotor Varos Sehit, Savas Esiri ve Kayip Kisiler Dernegi ile Bosna Hersek Toplama Kampi Kurbanlari Birligi yayinladiklari mektupta, Bosnak halki hedef alan fiziksel saldirilara son verilmesi çagrisinda bulundu.

Mektupta, “Sirp Cumhuriyeti’ndeki evlerine geri dönenlere yönelik saldirilar artik günlük olarak yasanmaya basladi.

Sirp Cumhuriyeti’nin Içisleri Bakanligi ve Savcilik, failleri engellemek ve cezalandirmak amaciyla herhangi bir islem yapma niyetinde degil. Savastan sonra topraklarina dönenleri korumak amaciyla Bosna Hersek’te konuslu AB ve NATO güçlerini bir kez daha Bosnaklari korumaya çagiriyoruz” denildi. Bu yönde adim atilmamasi halinde muhataplarin siddetin tirmanmasindan sorumlu olacaklari kaydedilen mektupta, “Net bir sekilde ve tereddütsüz olarak, insanlarimizi korumak adina kendimiz teskilatlanmaya baslamak pahasina artik böyle bir muameleye tahammül etmeyecegimizi ifade ediyoruz” denildi.

Mart ayindan bu yana Sirp Cumhuriyeti entitesi sinirlari içerisindeki birçok yerlesim yerinde Bosnak halki hedef alan saldirilar yasanmisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile