Botan Vadisi'ne Doğa Yürüyüşü

SİİRT - Siirt'te Asurlulardan kalma tarihi Akabe Yolu'nda doğa yürüyüşü gerçekleştirildi.

Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğünce organize edilen ve Siirt Valisi Ahmet Aydın, kurum müdürleri, muhtar ve doğaseverlerin katıldığı yürüyüş, Siirt-Eruh karayolunun 1. kilometresinde başladı.

Yürüyüş, Botan Vadisi'ni Siirt'e bağlayan yol olarak tanınan 3 bin 500 yıllık tarihi Akabe Yolu'nun geçilmesinin ardından, Botan Çayı kenarında sona erdi.

Vali Aydın, gazetecilere yaptığı açıklamada, çözüm süreciyle Siirt'in tarihi ve kültürel değerlerinin daha rahat tanıtılmaya başlandığını söyledi.

Güneydoğu insanının yüzünün gülmeye, buralara hayat gelmeye başladığını dile getiren Aydın, sürecin sonuçlarının yaşamın her alanına yansıdığını ifade ederek, "Siirt'in 3 bin 500 yıllık yolunda hiç bir korku olmadan, hocalarımızla, vatandaşlarımızla gezebiliyoruz. Çözüm süreci Güneydoğu'ya hayat getirecek. İnsanların yüzü gülmeye başladı.

Gerçekten huzur ortamı geldiği zaman, çok daha güzellikleri yaşayacağız" diye konuştu.

Tarihi yolun mutlaka değerlendirilerek turizme açılacağını bildiren Vali Aydın, şunları söyledi:

"Akabe Yolu, Asurlulardan kalma 3 bin 500 yıllık ve 3 bin 500 metrelik bir yol. Herkesi bu yolda yürüyüş yapmaya davet ediyorum. Dünyada üç yerde bu yoldan var, Hindistan'da, Mekke ile Medine arasında ve Siirtimizde var. Amacımız hem yürüyüş yapmak, tarihi antik çağdan kalma ve el yapımı yolları görmek, hem de tanıtmak. Ortaçağda bir sürü kervanlar buradan gelip geçmiş. İran ve Suriye ile alışverişler buradan geçmiş. Hatta 19. yüzyıla kadar burada at sırtında ticaret görülüyormuş, işleyen bir yolmuş. Amacımız yolu turizme kazandırmak. Bir tarafta tarihle beraber kol kola gezerken, sol tarafımızda meşhur Botan Vadimizde güzel manzara eşliğinde yolculuk yaptık. Tüm doğaseverler gelsin. Gerçek yürüyüş burada. Buraya gelin, gerçekten doğa ile baş başaşınız. Biz herkesi Siirt'te davet ediyoruz. Valilik olarak en kısa zamanda yolu master planına ekleteceğiz. Bunu korumamız lazım."

Öte yandan katılımcılar yürüyüş sırasında yolda rastladıkları tarihi hanları inceledi, Türkçe, Kürtçe, Arapça türküler seslendirdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile