Botlarla Girip Milyonlarca Yil Öncesine Gidiyorlar

Botlarla Girip Milyonlarca Yil Öncesine Gidiyorlar

Antalya’da yaklasik iki yil sonra kapilarini yeniden açan Altinbesik Magarasi ziyaretçi rekoru kirdi. Magarayi 10 günde 5 bin ziyaretçi gezdi.

Yagis ve mevsim geçisleri nedeniyle tas ve kaya düsme tehlikesi bulundugu gerekçesiyle 1,5 yil önce ziyarete kapatilan dünyanin 3’üncü, Türkiye’nin ise en uzun yer alti gölü magarasi olan Altinbesik Magarasi yeniden ziyaretçileri ile bulustu. Antalya’nin Ibradi ilçesi Ürünlü Mahallesi sinirlari içerisinde bulunan magara özellikle bayram tatilinde ziyaretçi akinina ugradi. 10 gün içerisinde 5 bin kisinin ziyaret ettigi magarayi ortalama bir günde 500 kisi ziyaret etti. Gezi botlari ile magaranin güzelliklerini kesfe çikan ziyaretçiler, Antalya’nin bu cennet kösesine hayran kaldi.

Magaranin isletmesini yürüten Ibradi Belediyesi personeli ve Altinbesik Magarasi isletme sorumlusu Yilmaz Özdogan, magaranin uzun süre kapali olmasinin ardindan bayram tatili boyunca hizmet verdiklerini belirtti.

Magaranin yerli ve yabanci ziyaretçiler tarafindan büyük ilgi gördügüne dikkat çeken Özdogan, özellikle fotograf tutkunlarinin magaranin sundugu görsel zenginlige hayran kaldigini ifade ederek, "Magarayi ziyaret edenlere en kaliteli hizmeti sunmak ve kentimizin tanitimina katki saglamak için var gücümüzle çalisiyoruz" dedi.

Altinbesik Magarasi’nin Türkiye’nin en büyük, dünyanin ise 3. büyük yer alti gölü magarasi oldugunu dikkat çeken Özdogan, “Bu magaranin Beysehir Gölü ile baglantili oldugu ispatlanmistir. Kesifler sonucu 5 bin 500 metresi kesfedilebilmistir. Içinde milyonlarca yillik süreçte olusmus travertenleri ve sarkitlar mevcuttur. Denizden 450 metre yükseklikte olan magara 1966 yilinda Türkiye Speleoloji Dernegi kurucusu ve onursal baskani Dr. Temuçin Aygen tarafindan kesfedilip, 1994 yilinda milli park olarak ilan edilmisti. Daha sonra 1984-1995-2011 yillarinda farkli ülkelerden gelen bilim adamlari tarafindan kesiflerde bulunulmustur. Ikinci katinda 130 metre uzunlugunda bir göl ve yaninda 20 civarinda göbekçikler tespit etmislerdir. Ibradi Belediyesi olarak burada 10 gündür hizmet veriyoruz. 5 bin civarinda ziyaretçi agirladik. Özellikle bayram sebebiyle büyük bir yogunluk yasiyoruz. Oldukça ragbet var. Burada göletimizi temiz tutmaya çalisiyoruz. Vatandaslara en iyi hizmeti vermeye çalisiyoruz” dedi.



“Büyük ilgi çekiyor”

Altinbesik Magarasi’nin içinde yer alan sarkit ve dikitlerle muhtesem görsel zenginlige sahip oldugunun altini çizen Özdogan, günübirlik turlarla gelen yerli ve yabanci turistlerin magaraya yogun ilgi gösterdigini anlatti. Yilmaz Özdogan, "Altinbesik Magarasi bayram tatili boyunca adeta ziyaretçi akinina ugradi" diye konustu.

Konya’dan gelerek magarayi ziyaret eden Mehmet Kara, "Bayram tatili sebebiyle magarayi görmek istedik. Içerisi muhtesem. Magaranin içerisi milyonlarca yillik olusan sarkitlar ve travertenler olusmus. Içerisi serin bir magara, herkesin gelip görmesini tavsiye ediyorum. Disarida 30-35 derece sicaklik varken içeride 19-20 derece” diye konustu.

Altinbesik Magarasi, Tarim ve Orman Bakanligi Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü ile Ibradi Belediyesi arasinda yapila protokolle 5+5 yil olarak Ibradi Belediyesi tarafindan isletiliyor. Magara, milyonlarca yillik sürecin izlerini tasiyor. Ibradi ilçesine 13,5, Ürünlü köyüne 4 kilometre uzakliktaki 5 bin 500 metre uzunlugundaki Altinbesik Magarasi, adini üst kisminda yer alan Altinbesik Tepesi’nden aliyor. Denizden 450 metre yükseklikte olan magara 1966 yilinda Türkiye Speleoloji Dernegi kurucusu ve onursal baskani Dr. Temuçin Aygen tarafindan kesfedilip, 1994 yilinda milli park olarak ilan edildi. Içindeki sarkit ve dikitlerle görülmeye deger manzaralar sunan Altinbesik Magarasi, beyaz renkli traverten ve içindeki gölet olusumlariyla ziyaretçilerinin ilgisini çekiyor. Su derinliginin bazi yerlerde 40 metreyi buldugu magaraya gelen turistler, etkileyici doga olusumunu kiraladiklari botlarla görme imkani yakaliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile