HÜSEYİN DEMİRCİ - Doğu Anadolu'da KuzeyDoğa Derneğince başlatılan ekoturizm çalışmaları kapsamında yerli ve yabancı turistlerlerin bölgeye ilgisi arttı.
Kars ve çevresindeki iller başta olmak üzere bölgede KuzeyDoğa Derneğince başlatılan ekoturizm çalışmaları çerçevesinde çok sayıda turist bölgeye geldi. Bölgeye 5, 8, 10 kişilik gruplar halinde gelip doğal yaşamı gözlemleyen doğaseverler, yaban hayatını incelemenin yanı sıra bölgenin tarihi ve kültürel değerlerini de görme imkanı buldu.
Kars'ta ormanlık alanda yaşayan ve göç etme özelliğine sahip oldukları için dünya literatürüne giren boz ayıları izleyen turistler, Kuyucak ve Çıldır gölleri ile Sarıkamış ormanlarındaki yaban hayvanlarını inceledi.
Kars'a ekoturizm kapsamında bu yıl gelen 400 turist, kentin yanı sıra çevredeki illerde de çeşitli çalışmalar gerçekleştirdi.
KuzeyDoğa Derneği Başkanı, Utah ve Koç üniversiteleri öğretim üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kars ve ilçesi Sarıkamış'ın her mevsim ayrı güzelliği ile ekoturizm potansiyeli olduğunu belirterek, bunun geniş kapsamlı değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Dernek olarak bölgede ekoturizmin gelişmesi için büyük çaba sarf ettiklerini anlatan Şekercioğlu, "Bu bölgenin doğası, yaban hayatı, tarihi mekanlarını tanıtmak için gruplar halinde ekoturist getiriyoruz. Buradaki turizm yatırımcıları ve esnafın, köydeki vatandaşların, hem sosyal hem de ekonomik anlamda ekoturizmden büyük kazanç elde etmeleri için uğraşıyoruz." dedi.
Şekercioğlu, ekoturizmle yalnızca Kars'ta değil, Ardahan, Iğdır bölgesinde de doğa turu düzenleyerek geniş bir yelpazede çalıştıklarını ifade ederek, "Arkadaşlarımızla Kars, Sarıkamış ve şimdi Çıldır Gölü'yle geziye devam ediyoruz. Kültürel ve tarihi yerleri de ziyaret ediyoruz. Bu sayede artı bilim turizmi yoluyla da Sarıkamış'ın bölgenin, ekonomisine katkıda bulunuyoruz." diye konuştu.
Bölgede araştırma yapan ekiplerin de ekoturizme katkı sağladığını anlatan Şekercioğlu, şunları kaydetti:
"Bu yaz iki buçuk ay süreyle altı kişi yırtıcı araştırma projemiz için Sarıkamış'ta konakladı. Toplam on yedi bozayı, beş kurt ve bir vaşak yakalandı. Bunların çoğuna uydu vericisi takıldı ve biz de bu süreçte bölgede konaklayarak bölge ekonomisine katkıda bulunduk. Yani ekoturizmi sadece dışarıdan gelen turist olarak düşünmemek lazım. Aynı zamanda çevre de çalışan bilim insanları, çevreciler ve KuzeyDoğa Derneği çalışanları da bölgede harcama yaparak ekonomiye katkıda bulunuyor."
Ceren Sağlamer de ilk defa bölgeye geldiklerini ifade ederek, "Kuyucuk Gölü'nü ziyaret ettik, çeşitli kuş türleriyle ilgili bilgiler aldık. Bölgedeki bir köy evine misafir olup beraber yemek yedik. Daha sonra Iğdır'a doğru gidip kuşlarla ilgili bilgi aldık. Kuş halkalama çalışmalarını gözlemledik." ifadesini kullandı.
- "Boz ayılarla karşılaşmak değişik bir deneyimdi"
Sarıkamış'ta da yaban hayvanlarla ilgili çalışmaları takip ettiklerini belirten Sağlamer, şu değerlendirmede bulundu:
"Sarıkamış çöplüğünde boz ayılarla karşılaşmak bizim için değişik bir deneyimdi ayrıca ormanda vericilerin sinyallerini takip ederek ayı, kurt veya vaşak olup olmadığını görmeye çalıştık. Bunlarla ilgili bilgi aldık ve çok güzel vakit geçirdik. Sarıkamış'a mutlaka gelmek, buranın doğasının korunmasına destek olmak, bilim insanlarına destek olmak gerekiyor. Buranın çok sevecen, misafirperver bir halkı var ve onların evini ziyaret etmek, yemeğini yemek, mutlaka sohbet etmek gerekiyor. Herkese tavsiye ediyorum."
- Ekoturizm bölgede heyecan yaratıyor
Sarıkamış Turizm Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Aykut Alkan da ekoturizmin bölgede heyecan yaratmaya başladığını vurguladı.
Sarıkamış'ta turizmin 12 aya yayılamamasından yakınan Alkan, "Kış turizmiyle öne çıkıyoruz ama turizmi 12 aya yayamıyoruz. KuzeyDoğa Derneğinin birkaç yıldır ekoturizmle bölgeye katkıları büyük. Umarız bu katlanarak devam eder, bölgemiz 12 ay turist çeker ve turizmcilerimizin de yüzü güler." sözlerine yer verdi.
'Boz Ayılarla Karşılaşmak Değişik Bir Deneyimdi'
KuzeyDoğa Derneğince başlatılan ekoturizm çalışmaları kapsamında yerli ve yabancı turistlerin Doğu Anadolu'ya ilgisi arttı Dernek Başkanı Doç. Dr. Şekercioğlu: 'Bu bölgenin doğası, yaban hayatı, tarihi mekanlarını tanıtmak için gruplar halinde ekoturist getiriyoruz. Buradaki turizm yatırımcıları ve esnafın, köydeki vatandaşların, hem sosyal hem de ekonomik anlamda ekoturizmden büyük kazanç elde etmeleri için uğraşıyoruz' Kars'a gelen turistlerden Sağlamer: 'Sarıkamış çöplüğünde boz ayılarla karşılaşmak bizim için değişik bir deneyimdi'