Bozcaada'da Yakıt Bitti

Bozcaada'da Yakıt Bitti

Çanakkale’nin Bozcaada ilçesinde, deniz ulaşımını sağlayan firma ile yakıt istasyonu arasında yaşanan fiyat anlaşmazlığı nedeniyle sıkıntılı günler yaşanıyor. Adadaki tek istasyonda yakıt tamamen bitti. Vatandaşlar ana karadan bidonlarla yakıt taşıyor. GESTAŞ, fiyatlara zam yapılmadığını savunurken, akaryakıt istasyonu, daha önce gidiş-dönüş uygulanan fiyatın şimdi gidiş ve dönüş için ayrı ayrı ücretlendirildiğini, bunun da dolaylı olarak zam olduğunu savunuyor.

Bozcaada’da faaliyet gösteren tek akaryakıt istasyonunda, yakıt tamamen bitti. Adada yaşayan vatandaşların bir çoğu, araçlarını çalıştıramıyor. Bağ ve bahçede çalışanlar, tekneler ve diğer araçlar yakıtsız kaldı. Bazı vatandaşlar, yakıt ihtiyacını ana karadan bidonlarla benzin getirterek karşılamaya çalışıyor. Bazı vatandaşlar ise bir gemiyle ana karaya geçip yakıt aldıktan sonra, bir sonraki gemiyle adaya geri dönüyor. Yaşanan bu sıkıntı ise deniz ulaşımını sağlayan firma ile akaryakıt istasyonu arasında yaşanan fiyat anlaşmazlığından kaynaklandı. Yakıt tankeri, tehlikeli ve yanıcı olduğu için özel seferle, feribotta tek araç olarak adaya geçiriliyor. Firma, bu özel geçiş için 950 TL fiyat ödüyor. Bu 950 TL’nin için de ise tankerin adadan ana karaya dönüş ücreti de bulunuyor. Ancak firma, son talebinde artık geri dönüş için de 950 TL ücret talep edildiğini öne sürdü. Bunun fiyatları artıracağını savunan firma, bu nedenle tankeri adaya getiremedi. Yaşanan bu anlaşmazlık bugüne kadar çözülemedi. İstasyonda yakıt tamamen tükenince, adada yaşam da durma noktasına geldi.

Bozcaada’da yakıtın bittiği ve gemi zammı nedeniyle yakıt getirilemediği haberleri üzerine, GESTAŞ yazılı bir açıklama yaptı. Zam yapılmadığını savunan firmanın açıklamasında, "Benzin istasyonu tankeri için özel feribot seferi kaldırılmakta ve özel feribot seferinde tankerden başka hiçbir araç alınmamaktadır. 13 Ocak 2015 tarihinden itibaren GESTAŞ Yönetim Kurulu kararı ile geçiş ücreti 950 TL olarak belirlenmiştir. Bugüne kadar hiçbir zam yapılmamıştır. 14 aydır aynı sefer tarifesi geçerlidir" denildi. Yapılan zam açıklamalarının ’İftira’ olduğunu savunan firma, bunun hakkında da gerekli işlemlerin yapılacağını duyurdu.

Akaryakıt istasyonu Müdürü Figen Koçman ise GESTAŞ’ın daha önce aynı tarife üzerinden tek sefer ücret aldığını, şimdi ise gidiş ve dönüşü aynı fiyattan ayrı ayrı ücretlendirmek istediğini, daha önce 950 TL öderken, şimdi gidiş ve dönüş için toplam bin 900 TL ödeyeceklerini belirterek bunun da kendilerine, dolaylı da olsa zam olarak yansıdığını söyledi.

Koçman, "Bozcaada’daki yakıt sıkıntımız şundan kaynaklanıyor. Biz akaryakıt nakliyesi yaparken gemileri kullanıyoruz. Bu akaryakıt için özel sefer uygulanıyor. Diğer araçlar ve yolcuyla geçirilmesi doğru değil. Bu özel seferler için biz özel bir ödeme yapıyoruz. Bu ödememizde, son talebimizde, çift yön, gidiş ve geliş için 950 TL ödüyorduk. Fakat son akaryakıt talebimizde nakliyeyi yapan deniz yolları artık bunun 950 liraya geçirilmeyeceğini, bundan sonra bir 950 TL daha talep ettiklerini, yani toplamın 1.900 TL olduğunu bize söylediler. Bizde bu rakamın bizim için çok yüksek olduğunu söyledik. Çünkü adanın koşulları belli. Bir ekstra ödeme demek, akaryakıtın zamlı olması demek. Ya da insanların cebinden ekstra para çıkması demek. Bunu karşılayamayacağımızı söyledik kendilerine. Ancak bir dönüş olmadı. Tekrar ayın 12’sinde bir talepte bulunduk. Yazılarımızı yazdık gönderdik, ancak bize ne telefonla ne de resmi bir dönüş yapılmadı. Geri dönüş olmayınca biz yakıt getiremedik. Adada yakıt biteceğini kendilerine söyledik. Ancak 2 gün boyunca muhatap bulamadık. Biz de yakıt getiremedik. Yakıtı getiremediğimiz için şu anda yakıt yok maalesef" dedi.

GESTAŞ’ın ’zam yok’ iddialarını da yanıtlayan Koçman, "Deniz yolları firması, ’Biz zaten çift yön ücret almak zorundayız. Bunu bu güne kadar ada halkına faydamız olsun diye yapmadık. Bundan sonra geliş ve gidiş ayrı ücretlendirilecek’. Daha doğrusu kendilerinin böyle bir iç meselelerinin nasıl olduğunu biz bilemeyiz. Ama bize böyle bir bugüne kadar gelen yakıtın bundan sonra bu yüzden böyle olduğunun açıklaması yapılmadı. Dolayısıyla biz bunu zam olarak algılıyoruz. Bu güne kadar biz bu yakıtı böyle getiriyorduk. Yani akaryakıtı adaya getiriyorsunuz, boşunu karşıya geçiriyorsunuz. Ve bunu 950 TL’ye yapıyorsunuz. Kendi içlerinde böyle bir kararları varsa biz bunu bilmiyorduk. Ama bu ikinci 950 TL nakliyeyi biz zam olarak görüyoruz. Ortada karşılıklı bir anlaşamazlık var. Durum bundan ibaret. Ama bunu kim olursa olsun zam olarak görür" dedi.

Koçman, bundan sonra nasıl bir uygulama yapılacağını bilemediklerini, ancak adayı yakıtsız bırakmamak için çalıştıklarını söyledi.



Bozcaada’da taksicilik yapan Ramazan Öksüz’de yakıt almak için gemiyle ana karaya geçtiklerini belirterek, "Şu an benzin-mazot satılmıyor. Biz de bu ihtiyacımızı gemiyle karşıya geçerek karşılıyoruz. İş yapabilmemiz için bunu yapmamız lazım. BU ek maliyet ama bunu müşterilerimize yansıtmıyoruz. Büyüklerimizden bunun çözülmesini bekliyoruz" dedi.

Öksüz, sadece taksicilerin değil, çiftçilerin, balıkçıların ve vatandaşların da bu durumdan mağdur olduklarını söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile