Avrupa Birliği (AB) Bakanı Volkan Bozkır, Türkiye'de her gün yaklaşık 500 yaşa dışı göçmenin yakalandığını belirterek, 'Mutlaka illegal göçün legal hale getirilmesi, illegal göçün ortaya çıkmasının müsebbibi olan organizatörlerin yakalanması, sahil güvenlik çalışmalarının daha da güçlendirilmesi ve denizlerde boğulan insanların, cesetleri sahillere vuran yavruların olmadığı, insan onuruna yakışır bir şekilde sağlanacak kotalarla, varılan mutabakatlarla Avrupa'ya intikallerinin sağlanması gerekmektedir' dedi.
Bozkır, AB Bakanlığında AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans'ı kabul etti.
Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Bozkır, önümüzdeki dönemde hem Türkiye'yi hem AB'yi zorlu bir gündem beklediğini söyledi.
Bozkır, 'Ancak bu gündem, hem Türkiye'nin yararına hem de AB'nin yararına sonuçlarla taçlandırılabilirse, geleceğe güvenle baktığımız, gerçekten bugün yaşamakta olduğumuz mülteci sorunu, terörle mücadele ve Türkiye'nin AB sürecinde sağlanması gereken ilerleme bakımından önemli sonuçlar getirecektir' diye konuştu.
Timmermans ile hem yeni paradigma çerçevesinde ortaya çıkan tablodaki gelişmeleri hem de bununla ilgili olarak yapılması gerekenleri detaylı şekilde ele aldıklarını ifade eden Bozkır, sözlerine şöyle devam etti:
'Mülteci konusu, tabiatıyla bugün hem AB'nin hem Türkiye'nin çok önemli bir sorunudur, bu bir insanlık dramıdır. Mutlaka illegal göçün legal hale getirilmesi, illegal göçün ortaya çıkmasının müsebbibi olan organizatörlerin yakalanması, sahil güvenlik çalışmalarının daha da güçlendirilmesi ve denizlerde boğulan insanların, cesetleri sahillere vuran yavruların olmadığı, insan onuruna yakışır bir şekilde sağlanacak kotalarla, varılan mutabakatlarla Avrupa'ya intikallerinin sağlanması gerekmektedir. Türkiye olarak tabiatıyla çok önemli bir çaba sarf ediyoruz. İllegal göçte yakalananların rakamları 150 bini aşmıştır. Geçtiğimiz yıla oranla iki misline ulaşmıştır. Günde yaklaşık 500 göçmen ilgili kurumlarımız tarafından yakalanmaktadır.'
Bozkır, Türkiye'nin çok önemli bir mücadele verdiğine dikkati çekerek, 'Üçüncü ülkelerden Suriyeli vatandaşlara 8 Ocak'ta vize uygulamasını başlattık. Çok yakında da Türkiye’deki Suriyeli misafirlerimize çalışma müsaadesi verilmesi suretiyle bu göç üzerindeki baskının azaltılması konusunda önemli çalışmalar yürütüyoruz' ifadelerini kullandı.
AB tarafından Timmermans başkanlığında bir çalışma kurulu oluşturulacağını anımsatan Bozkır, 'Türkiye ile bir şekilde bilgilerin doğru şekilde paylaşılması, yapılacakların kararlaştırılması ve bu şekilde iki tarafın da kamuoyuna karşı sorumluluklarını yerine getirecek bilgiler vermesi hem de bu sorunla mücadelede önemli adımlar atılması gündemdedir. Türkiye’nin müzakere sürecinde açılacak fasıllar, vizelerin önümüzdeki aylarda kaldırılması için iki tarafın da atması gereken adımlar, üst düzey toplantılar ve zirve toplantıları ile ilgili önemli görüşmeler yaptık' dedi.
AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Timmermans da görüşmede ortak eylem planının ele alındığını belirtti.
Bu planların en kısa sürede, mümkün olduğunca hızlıca uygulamaya geçirilmesi konusunda mutabık kaldıklarını söyleyen Timmermans, şunları kaydetti:
'Her iki tarafın karşılaştığı ortak zorluklar var. Bunlar küresel nitelikte de olabilir, bölgesel anlamda da olabilir. Dolayısıyla bizim çok daha yakın bir işbirliği yapmamız gerekiyor. Hem Türkiye hem AB için çok büyük bir sorun olan mülteci problemini çözebilmek için yakın işbirliği yapmamız gerekiyor. Aynı zamanda geleceği karşılayabilmek ve ekonomimizi güçlendirebilmek için de yakın işbirliği yapmamız gerekiyor. Dolayısıyla, AB ve Türkiye'nin çok daha yakın bir işbirliğinde olması gerekiyor. Genişleme sürecinin yeniden canlandırılması söz konusu. Bütün bunları tartışmamız konuşmamız gerekiyor. Bu benim için ve aynı zamanda tüm Avrupalılar için de çok önemli.'
Bozkır, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Timmermans İle Görüştü
AB Bakanı Bozkır: 'Mülteci konusu, tabiatıyla bugün hem AB'nin hem Türkiye'nin çok önemli bir sorunudur, bu bir insanlık dramıdır. Mutlaka illegal göçün legal hale getirilmesi gerekiyor' AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Timmermans: 'Hem Türkiye hem AB için çok büyük sorun olan mülteci sorununu çözebilmek için yakın işbirliği yapmamız gerekiyor'