'Bozkir'dan Dünya'ya Hafiza' Sanat Etkinligi Kenan Yavuz Etnografya Müzesinde Yapildi

'Bozkir'dan Dünya'ya Hafiza' Sanat Etkinligi Kenan Yavuz Etnografya Müzesinde Yapildi

Anadolu’nun kadim kültürünü kurumsal bir bakis açisi ile evrensel ölçege tasiyarak kültür mirasi alaninda Dünya’nin en önemli iki ödülünü birden kazanan ilk Türk Müzesi olan, Kenan Yavuz Etnografya Müzesi; “Bozkirdan Dünya’ya Hafiza” projesine ev sahipligi yapti.

Müze Yönetim Kurulu Üyesi Furkan Yavuz, “Fotograf sanatçisi ve yazar Melissa Mey ve Piyanist Besteci Emre Nurbeyler’in hazirladigi, Keman sanatçisi Doç. Dr. Bahar Büyükgönenç’in eslik ettigi “Bozkirdan Dünya’ya Hafiza” projesine ev sahipligi yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Toplumsal hafizamizi olgusal eylemler ile hatirlatmak, tazelemek ve çagdas araçlar kullanarak görünür kilmaliyiz. 8 fotograf ve her birine yapilmis sekiz besteden olusan “hafiza” projesi müzemize çok yakisti. Zira Bayburt, Anadolu topraklarinin Türklesmesinde önemli rol oynamis ve Akkoyunlu, Selçuklu, Osmanli medeniyetlerinin kadim vatan parçasi olmustur. Bayburt evlerinin mimari dokusunda kullanilan “Kirlangiç Tavan” 8 katmandan olusur ve Selçuklu Medeniyetinin “merhamet, sefkat, sabir, dogruluk, sir tutma, sadakat, cömertlik ve sükretmek” ilkelerini simgeler. Projede yer alan sekiz fotograf ise, yasattigimiz kirlangiç tavan geleneginden esinlenilerek seçildi. Anadolu bozkirinda kurulmus bir müze olarak, kültür kodlarimizi gelecege tasiyamaya devam ediyoruz” dedi.

Fotograf sanatçisi Melissa Mey ise “Projemiz, Emre Nurbeyler’in geçen yil fotograflarim üzerine beste yapmak istemesiyle basladi.

Ayni aylarda anneme konulan Alzheimer tanisi ile yasadigim hüzün, hayata farkli bir açidan bakmami sagladi. Yasanmisliklarin unutulmasi, bireysel oldugu kadar “toplumsal demans” demektir ve sonuçlari telafi edilemeyecek kadar yikicidir. Toplumsal hafizamizin tasiyici kolonlari olan müzeler, bu tehdide karsi en etkili ilaçtir. Projemizin, unutulmamasi gerek güzelliklerimizi gelecege tasimak amaci ile kurulmus ve Dünya’ya mal olmus bu müzede gerçeklesmesi benim için çok kiymetli.” diye konustu.

Piyanist ve besteci Emre Nurbeyler ise “Melissa hocamin çok katmanli fotograflarinin temsil ettigi ruhu yasatarak bestelerime yansittim. Hatiralar bizi var eden en degerli birikimlerimizdir. Özellikle kültür mirasimizi zenginlestiren degerlerimizin unutulmasina izin veremeyiz. Degerlerimizi gelecegin dünyasina miras olarak tasimaliyiz.” dedi.

Keman Sanatçisi Doç.Dr. Bahar Büyükgönenç, “Köklere uzanan varolusun en güçlü bagi müzelerdir. Sekiz fotograf ve her birine yapilmis besteye kemanim ile eslik ettim. Bozkirin ortasinda, Anadolu’muzun hafizasini yasatmaya çalisan bir müzede böyle bir projede olmaktan gurur duydum. Zamani mekân ile bulusturan, saklayan, yasatan ve köklerine baglayan Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, toplumsal hafizamizin adeta hayat bulmus hali.” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile