Bozok Üniversitesi Araştırma Ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Ydr. Doç. Dr. Hayrullah Yazar:

Yozgat Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Hayrullah Yazar, kapalı yerlerde sigara içme yasağının, esnetilme çalışmalarının üzücü olduğunu söyledi.

Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Hayrullah Yazar, son zamanlarda sigara yasağının hafifletilmesi, esnetilmesi hususlarında bazı çalışmalar olduğunu medyadan takip ettiklerini belirterek, "Sigara içiciliğinin kardiyovasküler risk faktörlerinden olan lipit bozuklukları üzerine olumsuzluklarını, araştırmaları ile ortaya koyan bir akademisyen olarak bu gelişmeler şahsımı ayrıca üzmüştür. Konu ile ilgili Türk Kalp Vakfının yaklaşımı son derece saygın ve bilimsel niteliklidir. Pasif içici olarak nitelediğimiz sigara dumanına zorunlu maruz kalan kitlelerin yaşama hakkı, hiç kuşkusuz sigara içenler kadar kutsaldır. Pasif içicilerin sağlıklı yaşama hakkının hekimler tarafından savunulması ise, Hipokrat yeminine bağlılıklarının adeta bir turnusol kağıdı niteliğindedir" dedi.
Bin 6 yetişkin poliklinik hastasının kan lipitleri üzerine yapılan araştırması hakkında bilgi veren Ydr. Doç. Dr. Yazar, "Araştırmamızda sigara içiciliğinin lipit değerlerine olan olumsuz etkisi beklenen bir sonuç olarak karşımıza çıkmıştı. Bizi asıl şaşırtan ise, aynı evde yaşayan ve sigara dumanına zorunlu olarak maruz kalan kişilerin lipit değerleridir. Pasif içici olarak adlandırdığımız bu kişilerde de maalesef HDL düşüklüğü aktif içiciler kadar olmasa da, istatistiksel açıdan anlamlı derecede düşük çıkmıştır. Bu sonuç çalışma ekibimizin aklına, sigara özel konutların kapalı alanlarında yasaklanmalımı sorusunu akılımıza getirmiştir. Bu gün ise sağlıklı yaşama hakkı açısından, sigaranın evlerdeki kapalı ortamlarda ve hatta, belki de özel otolarda yasaklanmasının akademisyenlerce söylenmesi, ayrıca önem taşımaktadır. Çünkü tüm bilim çevrelerince kabul gören ve artık duyarlı toplum tarafından da bilinen, sigaranın kan lipitleri üzerine en çok sebep olduğu, HDL düşüklüğü ve LDL yüksekliği sonucunda ortaya çıkan durumun, kardiyak risk faktörlerinden olduğudur" diye konuştu. Çalışmalarında ikinci şaşırtan ilginçlik hakkında bilgi veren Yazar, "horlamanın sigara içenlerde (aktif- pasif) yüksek oranda çıkmasıdır. Bu obstrüktif uyku apne sendromu (OUAS) denen patolojik durumun habercilerinden olan horlamanın, sigara ile nedenli ilişkili olduğunu gösteren bir başka bilimsel veri olarak karşımıza çıkmıştır. Sonuç olarak, Türk Kalp Vakfının yaşama hakkı merkezli olan, sigaraya hayır kampanyasını yürekten destekliyor ve tüm akademisyenleri bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum" şeklinde konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile