Bozok Üniversitesi Yozgat Tarihini Gün Yüzüne Çıkartacak

Bozok Üniversitesi Yozgat Tarihini Gün Yüzüne Çıkartacak

Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden biri olan ve tarih boyu birçok medeniyete ev sahipliği yapan, zengin bir kültür yapısına sahip Yozgat’ın tarihi gün yüzüne çıkartılması için Bozok Üniversitesi bilimsel çalışma başlattı.

Yozgat’ın yer altındaki tarihi kalıntıları Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından yapılacak bilimsel çalışma sonrası gün yüzüne çıkacak.

Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı ve Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Galip Akın, Klasik Arkeoloji ABD öğretim üyesi Hacer Sancaktar, Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serap Erçin Koçar, Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürü Lütfi İbiş, Yozgat Müze Müdürü Hasan Kerim Şenyurt, Uşaklı Höyük ve Kerkenes harabelerinde devam eden kazı çalışmaları ile Sorgun İlçesi Yeniyer Beldesi’nde Hitit döneminin ilk Heykel Atölyesi, Mercimek Tepesi gibi tarihi antik bölgelerinde incelemelerde bulundu.

İnceleme sonrası açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Galip Akın, Yozgat’ın tarih yönünden çok zengin bir il olduğunu ve bu tarihin gün yüzüne çıkartılması için yeterli çalışmanın yapılamadığını söyledi.

Yozgat’ta 285 kadar sit alanının bulunduğunu ve bu alanlardan sadece dört bölgeden birinde Yozgat Müze Müdürlüğü tarafından, birinde İtalyanlar, diğer ikisinde ise Amerikalılar tarafından kazı çalışmasının yapıldığını belirten Prof. Dr. Galip Akın, “Yapılan çalışmalar az sayıda, bunun artırılması gerekiyor. Kazı çalışmasının yapılmadığı yerler ise henüz bakir, araştırılıp gün yüzüne çıkarılması gerekiyor. Şu ana kadar bilinen şekliyle Kalkolitik döneme kadar milattan önce 5500 yılına kadar olan tarihi yerler çoğunlukta bulunmaktadır. Kalkolitik dönemden itibaren varlıkları artık biliniyor. Kalkolitik dönemden sonra gelen ise Tunç dönemidir. Tunç döneminde ise milattan önce 3000 ile 2000 yılları arasındaki dönem de çok fazla yerleşim alanlarının olduğunu görüyoruz. Daha sonraki dönem ise Demir devridir. Milattan önce 1200 ila bazılarına göre 700 bazılarına göre 500 yıllarına kadar devam etmiş. O dönemlerde ise özellikle Hititlerin yaşadığı dönem olan milattan önce 1800 ile 1200 yılları arasında çok büyük bir imparatorluk kurulmuş, özellikle de bu Kızılırmak kavisi içerisinde hüküm süren imparatorluğun çok büyük eserlerinin ortaya çıkarıldığı büyük yerleşim yerleri bulunmaktadır” dedi.

Prof. Dr. Akın, “Bizim temel görevlerimiz bunları araştırarak ortaya çıkartmaktır. Daha sonraki dönemler ise Helenistik dönemler, Roma, Bizans ve bildiğiniz gibi Selçuklular, Osmanlılar dönemidir. Bunların mevcutları ve kapasiteleri nedir? Nasıl bir yol izleyerek kısa sürede bunları gün ışığına çıkartacağız? Tüm bunların araştırmalarını yapmaya çalışacağız. Bir ön araştırma niteliğinde yaptığımız bu ilk çalışmamızdır. Üniversitemizin bu konuda büyük destekleri olacağı Rektörümüz tarafından da ifade edilmiştir. Dolayısıyla bunları gün yüzüne çıkartmak için elimizden geldiği kadar bir ekip oluşturduk, ekibimizi genişleterek daha fazla araştırma yaparak tarihimiz konusunda bilgi sahibi olacağız” ifadelerini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile