Bozyazı’da Halk, Çed Toplantısına Katılmadı

Bozyazı’da Halk, Çed Toplantısına Katılmadı

İçel’in Bozyazı ilçesinde yapılması planlanan Akdeniz Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında yapılan ‘Halkın Katılımı Toplantısı’na halktan katılım olmadı.


Akdeniz Katı Atık Birliği tarafından Bozyazı ilçesinin Gözce Mahallesi Dere Boyu mevkiinde yapılması kararlaştırılan Katı Atık Bertaraf Tesisi için başlatılan ÇED süreci kapsamında, ÇED Raporu’nu hazırlayan kuruluş MİMKO A.Ş. tarafından Bozyazı Kaymakamlığı Toplantı Salonu’nda ‘Halkın Katılımı Toplantısı’ yapıldı. Toplantıya, Bozyazı Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü Mehmet Baturay, Akdeniz Katı Atık Birliği Müdür Vekili Muzaffer Akbacı, MİMKO A.Ş. ÇED Uzmanı B. Suat Tüylüoğlu, Gözce Mahallesi Muhtarı Abdil Ezinebik, Gözsüzce Mahallesi Muhtarı Ahmet Yıldız ve aza Mehmet Gökan katıldı.

Toplantıda tesisle ilgili bilgi veren ÇED Uzmanı Tüylüoğlu, Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin Avrupa Birliği tarafından verilecek olan 30 milyon Euro ile yapılacağını ve Avrupa standartlarına uygun olacağını söyledi.

Tesisin çevreye herhangi bir zararı olmayacağını belirten Tüylüoğlu, tesiste Bozyazı, Anamur ve Aydıncık ilçelerinin çöplerinin bertaraf edileceğini, tesisin 30 yıllık ihtiyacı karşılayacağını dile getirdi. Tüylüoğlu, kafalarına takılan bütün soruları cevaplamaya hazır olduğunu da kaydetti.

“HALK TESİSİN YAPILMASINI İSTEMİYOR”
Gözce Mahallesi Muhtarı Abdil Ezinebik de toplantıda yaptığı konuşmada, ÇED süreci ile ilgili yeterli duyurunun yapılmadığını öne sürdü. Toplantının mahallinde değil de Kaymakamlıkta yapılmasına anlam veremediğini vurgulayan Ezinebilek, toplantıya belediye başkanlarının neden katılmadıklarını da sordu. Ezinebik, “Mahallemize bu tesisin yapılmaması için dilekçe vermediğim kurum kalmadı. Ben muhtar olarak tesisin yapılmasını istemiyorum. Halk da istemiyor. Bozyazı, Anamur ve Aydıncık’ın çöp deposu olmak istemiyoruz” dedi.

Mahallelerine İçel-Antalya yol yapımı için taş ocağı kurulması sırasında uzmanların ÇED bilgilendirme toplantısında taş ocağının çevreye hiçbir zararının olmayacağını söylediklerini, ancak taş ocağının bulunduğu bölgede tarım yapılamaz duruma gelindiğini ifade eden Ezinebik, “Her tarafı toz kapladı. Narenciye öldü, tarım yapamaz hale geldik. İşin kötü tarafı sağlığımızdan olduk. Ocak faaliyete geçtiğinden beri mahallemizde hasta sayısında artış var. Havadan toz soluyoruz. Bu sorunla uğraşırken ikinci bir sorunla karşılaşmak istemiyoruz. Bizim mezarlığımız yok. Bu alanı mezarlık yapmak istiyoruz. Bu alanın 3 kilometre yukarısına yapabilirsiniz. Düşüncemizi soruyorsanız bu tesis başka yere yapılsın diyoruz” şeklinde konuştu.

“ÇED TOPLANTISI FORMALİTE”
Gözsüzce Mahallesi Muhtarı Ahmet Yıldız ise Gözce Mahallesi ile komşu olduklarını, kendilerinin de Gözce’ye yapılması kararlaştırılan tesise karşı olduklarını söyledi.

Yıldız, “Daha önceleri ismini vermek istemediğim belediye başkanı mahallemize gelerek, ‘siz isteseniz de istemezseniz de biz buraya bu tesisi yaptıracağız’ dedi.

Zaten vatandaş da bu nedenle ‘biz toplantıya katılsak ne olur, katılmasak ne olur’ diyerek gelmedi. Bizlere neden karşı olduğumuzu soruyorsunuz söylüyoruz. Siz de ‘söyledikleriniz olmayacak’ ve ‘bizlere bu tesisin buraya kurulmaması için kesin veriler sunmanız gerekir’ diyorsunuz. Anlıyoruz ki, biz ne dersek diyelim başkanın bizlere dediği gibi bu tesis buraya yapılacak. Bu ÇED toplantısının da formalite icabı yapıldığını anlıyoruz. Komşu mahalle olarak biz de bu tesisin yapımına karşıyız” diye kullandı.

Muhtarlar ikinci bir toplantının mahallede yapılması, toplantı tarihi ve saatinin yeterli şekilde duyurulması, halkın da düşüncesinin alınmasının doğru olacağı yönündeki taleplerini olumlu bulan ÇED Uzmanı ve Akdeniz Katı Atık Birliği Müdür Vekili, ikinci toplantının mahallede yeterli duyurunun yapılarak halkın katılımı ile gerçekleştirilmesi kararı alarak toplantıyı sona erdirdiler.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile