BP, çevre kirliğinin maliyetini karşılamak için 32,2 milyar dolar ayırdı

İngiliz petrol devi BP, Meksika Körfezi'ndeki kirliğinin maliyetini karşılamak için 32,2 milyar dolar ayırdı. BP yaptığı açıklamada, Üst Yöneticisi (CEO) Tony Hayward'ın...



İngiliz petrol devi BP, Meksika Körfezi'ndeki kirliğinin maliyetini karşılamak için 32,2 milyar dolar ayırdı.

BP yaptığı açıklamada, Üst Yöneticisi (CEO) Tony Hayward'ın 1 Ekim'de görevinden ayrılacağını ve yerine şu anda BP'nin ABD operasyonlarını yürüten Robert Dudley'in getirileceğini bildirdi.
Açıklamada, şirketin, petrol yayılmasının yarattığı kirliliğin temizlenmesi, petrol kuyusunun kapatılması, kirlilikten zarar görenlere tazminat ödenmesi ve hükümetlere para cezası ödenmesi gibi maliyetler için 32,2 milyar dolar karşılık ayırdığı belirtildi.
Bu ayrılan karşılık sonucu şirketin ikinci çeyrek zararının 16,97 milyar doları bulduğu kaydedilen açıklamada, BP'nin gelecek 18 ayda 30 milyar dolara kadar varlık satışı yapacağı ve aynı sürede net borç seviyesini 10 ve 15 milyar dolar aralığına çekmeyi hedeflediği ifade edildi.
Geçen yıl ikinci çeyrekte 4,39 milyar dolar kar eden şirketin, bu yıl aynı dönemde 16,97 milyar dolar zarar açıklamasına rağmen, söz konusu çeyrekte geliri yüzde 34 artarak 75,8 milyar doları buldu. Şirket 18 yıldır ilk kez borçlu duruma düştü.
-HAYWARD GÖREVDEN AYRILIYOR-
BP Başkanı Carl-Henric Svanberg, Hayward'ın ayrılmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, ''Macondo kuyusundaki patlama trajedisi ve bunu takiben ortaya çıkan çevre kirliliği dönüm noktası bir olaydı. BP varlıkları, mükemmel insanları ve dünyanın enerji ihtiyaçlarını karşılamada oynadığı hayati rol nedeniyle güçlü bir firma olmaya devam edecek, ancak farklı bir şirket olarak ileri gidecek'' dedi.
Hayward da yaptığı açıklamada, Macondo kuyusundan püsküren petrolün durduğunu, şimdi şirketten ayrılmanın iyi bir zaman olduğunu söyleyerek, ''Şimdi sızıntının kapatılmasıyla önemli bir dönüm noktasına ulaştık. Bu şirketin yeniden biçimlendirilmesine zemin oluşturuyor'' dedi.
BP'nin yeni liderliği altında yeni safhaya başlama hakkına sahip olduğunu belirten Hayward, ''Meksika Körfezi'ndeki patlama korkunç bir trajediydi, bu patlama olduğunda BP'de sorumlu bir kişi olarak, her zaman derin sorumluluk hissedeceğim, suçlunun kim olup olmadığına bakmaksızın'' diye konuştu.
-HAYWARD MİLYONLARCA STERLİN ALACAK-
BP'nin üst yöneticisi Hayward, yaklaşık 1,25 milyon avroya (1,045 milyon sterlin) tekabül eden bir yıllık maaşını ihbar tazminatı olarak alacak.
Görevini 1 Ekim'de bırakacak olan Hayward ayrıca, mevcut maaşını da almaya devam edecek.
BP'nin 53 yaşındaki üst yöneticisi Hayward, yaklaşık 30 yıldır grubun bünyesinde görev yapıyor. Geçen yıl Aralık ayında emeklilik hakkı kazanan Hayward'ın emekli ikramiyesinin toplam 13 milyon avro (10,8 milyon sterlin) olduğu belirtiliyor ve 65 yaşından itibaren her yıl yaklaşık 700 bin avro (584 bin sterlin) para alacağı ifade ediliyor.
BP'nin 576 bin hissesini elinde bulunduran Hayward'ın hisselerinin toplam değerinin 2,9 milyon avro (2,4 milyon sterlin) değerinde olduğu tahmin ediliyor.
Yönetim Kurulu üyeliği görevine 30 Kasıma kadar devam edeceği belirtilen Hayward'ın bu tarihten itibaren BP'nin Rusya'daki ortak teşebbüsü TNK-BP'de icrada görevi olmayan yönetici adayı olarak atanacağı ifade ediliyor, ancak bu görevinden ne kadar maaş alacağı henüz bilinmiyor.
Hayward'ın yerine getirilen Dudley'nin ne kadar maaş alacağı da bilinmiyor. Dudley'nin ücretinin ancak grubun gelecek yılki bilançosunda açıklanacağı belirtiliyor.
-YENİ ÜST YÖNETİCİ DUDLEY-
Bu arada Hayward'ın yerini alacak Bob Dudley, ABC televizyonuna verdiği demeçte, ''Önceliğim patlayan petrol kuyusunu sonsuza dek kapatmak ve Meksika Körfezi'ni temizlemek olacak'' dedi.
Londra merkezli BP'ye üst yöneticilik yapacak ilk Amerikalı olacak Dudley, daha fazla petrolün körfeze püskürmesini beklemediğini söyledi. Dudley, şirket kültürünü değiştirmeyi planladığını ve bu felaketin tekrarlanmasını önlemek için gerekli önlemleri uygulayacağını ifade etti.
Öte yandan BP'nin yarısına ortak olduğu Rusya'nın üçüncü büyük petrol şirketi TNK-BP International'ın yılın ilk yarısında karı yüzde 21 artarak, 2,43 milyar dolar oldu.
Aynı dönemde gelirleri yüzde 43 yükselerek, 20,7 milyar dolara yükselen şirket, BP'nin petrol üretiminin dörtte birinden sorumlu bulunuyor.

Zaman
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile