İngiltere'de bankacıların çoğunluğunun, ülkenin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasının (Brexit) ekonomi üzerinde negatif etki oluşturacağına inandığı bildirildi.
İngiliz Bankacılar Birliğinin (BBA) yaptığı anketin sonuçlarına göre, İngiltere'de bankacıların yaklaşık yüzde 60’ı, ülkenin AB’den çıkmasının ekonomi üzerinde negatif etkileri olabileceğini belirtti.
İngiltere’nin Brexit’ten negatif etkileneceğini düşünenlerin yüzde 25,7'si ise bu etkinin 'dikkate değer seviyede' olacağını vurguladı.
Bankacıların yüzde 55’i, birlik içerisinde kalmasının İngiltere'nin ekonomik çıkarlarına uygun olduğunu ifade ederken, ankete katılanların sadece yüzde 1’i, birlikten ayrılmanın şirketlerinin faaliyetlerini pozitif etkileyebileceğini dile getirdi.
BBA Üst Yöneticisi (CEO) Anthony Browne, konuya ilişkin açıklamasında, 'Anketimiz bankacıların, İngiltere'nin AB’den çıkması konusunda isteksiz olduğunu gösteriyor. Ortak pazar, İngiltere’de yaklaşık yarım milyonun üzerinde istihdam sağlayan bankacılık endüstrisi için son derece önemli. Bankacılık sektörü yılda yaklaşık 31 milyar sterlin vergi geliri oluşturuyor ve ülkenin en büyük ihracat endüstrisi konumunda.' ifadelerini kullandı.
Başbakan David Cameron'ın, İngiltere'nin 1973 yılından beri sürdürdüğü AB üyeliğini referanduma götüreceğini ve ülkesinin AB'de kalmasından yana kampanya yürüteceğini açıklamasından sonra İngiliz siyasetinde hareketli günler yaşanıyor.
İktidardaki Muhafazakar Parti, 'Başbakanın yanında duranlar' ve 'karşı çıkanlar' olarak ikiye ayrıldı. Birleşik Krallık'ta AB referandumu 23 Haziran'da yapılacak ve halka 'Birleşik Krallık AB üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı?' sorusu yöneltilecek.
'Brexit İngiliz Ekonomisini Negatif Etkiler'
İngiliz Bankacılar Birliğinin anket sonuçlarına göre, bankacıların yaklaşık yüzde 60'ı, İngiltere'nin AB'den çıkmasının ekonomi üzerinde negatif etki yaratacağına inanıyor.