Brezilya 2014'te Cüneyt Çakır, 40 yıl aradan sonra Dünya Kupası'nda düdük çalan ilk Türk hakem olurken, grup karşılaşmaları sonunda 5 teknik adam görevlerinden ayrılmak zorunda kaldı. Suarez'in "ısırık" cezasının damga vurduğu grup maçlarında, Kolombiyalı kaleci Aly Faryd Mondragon ve Alman golcü Miroslav Klose tarihe geçen isimlerin başında geldi.
- Çakır ve yardımcıları iki maç yönetti
Cüneyt Çakır, 40 yıl aradan sonra Dünya Kupası'nda düdük çalan ilk Türk hakem olma unvanına erişti.
Çakır ile yardımcıları Bahattin Duran ve Tarık Ongun, ilk olarak Brezilya ile Meksika arasındaki A Grubu karşılaşmasında, daha sonra H Grubu'ndaki Cezayir-Rusya mücadelesinde görev aldı.
Brezilya 2014'te sahaya çıkan Çakır, 1974'te Almanya'da düzenlenen turnuvada maç yöneten Doğan Babacan'ın ardından Dünya Kupası'nda görev alan ve iki maç yöneten ilk Türk hakem oldu.
- Suarez'e tarihi ceza
Uruguay'ın golcü futbolcusu Luis Suarez, ülkesinin İtalya ile oynadığı karşılaşmada yaptığı uygunsuz hareket nedeniyle kupa tarihinde rekor cezaya çarptırıldı.
FIFA, 2014 Dünya Kupası D Grubu maçında İtalyan savunmacı Giorgio Chiellini'yi ısıran Suarez'e, 9 milli maç ve 4 ay futbolla ilgili tüm aktivitelerden men cezası verdi.
- Peş peşe istifalar
2014 FIFA Dünya Kupası'nda G ve H Grubu'nun son maçları öncesinde Fildişi Sahili, İtalya, İran, Japonya ve Honduras'ın teknik direktörleri görevini bıraktı.
İlk istifa, sonuncusu 2006'da olmak üzere Dünya Kupası'nı 4 kez kazanan D Grubu'ndaki İtalya'nın elenmesi sonrası Cesare Prandelli'den geldi. Prandelli'yi C Grubu'nun son maçında Yunanistan'a yenilerek kupanın dışında kalan Fildişi Sahili'nin Fransız çalıştırıcısı Sabri Lamouchi izledi.
F Grubu'nu galibiyetsiz tamamlayan İran'ın başındaki Portekizli Carlos Queiroz, 3 maçında da galibiyet alamayan C Grubu ekibi Japonya'nın İtalyan teknik direktörü Alberto Zaccheroni ve E Grubu'ndaki 3 maçını da kaybeden Honduras'ın Kolombiyalı teknik direktörü Luis Suarez'in de istifa etmesiyle iki haftalık periyotta görevini bırakan teknik adam sayısı 5'e çıktı.
- Mondragon tarihe geçti
2014 FIFA Dünya Kupası C Grubu maçının 85. dakikasında oyuna giren, bir dönem Galatasaray'ın da formasını giyen 43 yaşındaki Kolombiyalı file bekçisi Aly Faryd Mondragon, "Dünya Kupası tarihinde forma giyen en yaşlı futbolcu" oldu.
Kolombiya'nın Japonya'yı 4-1 yendiği C Grubu son maçının 85. dakikasında teknik direktör Jose Pekerman'ın sahaya sürdüğü Mondragon, 43 yaş 3 gün ile "Dünya Kupası tarihinde forma giyen en yaşlı futbolcu" unvanını, ABD 1994'te 42 yaş 1 ay 8 günlükken Rusya'ya karşı oynayan Kamerunlu forvet oyuncusu Roger Milla'nın elinden aldı.
- Klose, Ronaldo'yu yakaladı
Alman futbolcu Miroslav Klose, 15 golle Dünya Kupası'nın en golcü ismi Brezilyalı Ronaldo'yu yakaladı.
Klose, ülkesinin grupta Gana ile 2-2 berabere kaldığı maçtaki son gole imza atarak, turnuva tarihindeki 15. golüne ulaştı.
- İspanya'nın hüsranı
Dünya Kupası'nda ilk iki maçını kaybederek turnuvaya çok erken veda eden İspanya Milli Takımı, son turnuvalardaki performansının oldukça uzağında kaldı.
İspanya'nın vedasıyla, son şampiyon, Dünya Kupası tarihinde 5. kez bir sonraki turnuvada gruplarda elendi.
Gruptaki ilk maçında Hollanda'ya 5-1 yenilen İspanya'nın bu mağlubiyetiyle, Dünya Kupası tarihinde ilk kez bir dünya şampiyonu takım kalesinde 5 gol gördü.
- Almanya ve Brezilya dalya yaptı
Brezilya ve Almanya, Dünya Kupası'nda 100| maçlarına çıkarak turnuva tarihinde dalya yapma başarısı gösterdi.
Almanya, Dünya Kupası tarihindeki 100| karşılaşmasına Portekiz önünde çıktı. Gruptaki ilk maçında rakibiyle karşılaşan Almanya, mücadeleden 4-0 galip ayrıldı.
Evsahibi Brezilya, gruptaki üçüncü ve son maçında Kamerun karşısında dalya yapan diğer bir takım oldu. "Sambacılar" 4-1 kazandığı Kamerun karşılaşmasıyla Dünya Kupası'nda 100 maç barajına ulaştı.
- Cezayir'in başarısı
Cezayir, Brezilya 2014'te, tarihinde ilk kez ikinci tura yükselmeyi başardı.
Dünya Kupası finallerinde 32 yıl sonra galibiyet elde eden Cezayir, turnuva tarihinde bir maçta 4 gol kaydeden ilk Afrika ülkesi de oldu.
Ayrıca, ABD 1994'te Suudi Arabistan'dan sonra ilk kez bir Arap ülkesi Dünya Kupası'nda ikinci tura kalmayı başardı.
- 50| "hat-trick" Shaqiri'den
İsviçreli futbolcu Xherdan Shaqiri, Dünya Kupası tarihinde 50| kez "hat trick" yapan oyuncu oldu.
Honduras maçında üç kez fileleri havalandıran Shaqiri, FIFA Dünya Kupası istatistiklerindeki yerini aldı. Brezilya'da ilk "hat-trick" yapan oyuncu ise Portekiz karşısında bunu başaran Alman golcü Thomas Müller'di.
- Afrika'nın en golcüsü Gyan
Gana Milli Takımı'nın futbolcusu Asamoah Gyan, 2014 FIFA Dünya Kupası'nda kaydettiği 2 golle, turnuva tarihinin en golcü Afrikalı oyuncusu oldu.
Daha önce Almanya 2006 ve Güney Afrika 2010'da forma giyen Gyan, çıktığı 8 karşılaşmada 4 gol bulmuştu. Brezilya'da rakip fileleri 2 kez daha havalandıran 28 yaşındaki futbolcu, 5 golü bulunan Kamerunlu Roger Milla'yı geride bıraktı.
- Ronaldo'nun hayal kırıklığı
Dünya futbolunun en iyi oyuncularından biri olarak gösterilen Cristiano Ronaldo'lu Portekiz Milli Takımı'nın Brezilya 2014'teki performansı, kendisi başta olmak üzere taraftarlarda büyük hayal kırıklığı yaşattı.
G Grubu'nda Almanya'ya 4-0 yenilerek kötü bir başlangıç yapan Portekiz, ABD ile 2-2 berabere kaldı. Son karşılaşmasında Gana'yı 2-1 mağlup etmesine rağmen averajla üçüncü sırayı alarak turnuvaya veda eden Portekiz'de Ronaldo'nun performansı ve hayal kırıklığı akıllarda yer etti.
- Bosna Hersek grupta takıldı
Dünya Kupası'nda ilk kez boy gösteren Bosna Hersek, turnuvaya grup aşamasında veda etti.
Arjantin'e 2-1, Nijerya'ya 1-0 yenilen Bosna Hersek, İran'ı 3-1 mağlup ederek turnuvayı 3 puanla F Grubu'nun üçüncü sırasında tamamladı.
Almanya'nın Stuttgart takımında forma giyen Vedad Ibisevic ise Arjantin maçında, turnuva tarihinde ülkesinin ilk golüne imza attı.
- Gana'da disiplin problemi
Gana'da Sulley Muntari ve Kevin Prince Boateng, Dünya Kupası'nda alışılmadık bir şekilde kadro dışı bırakıldı.
Milanlı orta saha oyuncusu Muntari, 24 Haziran'da düzenlenen takım toplantısında Gana Futbol Federasyonu İcra Kurulu Üyesi Moses Armah'a saldırdığı, Schalke 04'te forma giyen Boateng ise antrenman sırasında teknik direktör Kwesi Appiah'a hakaret ettiği ve herhangi bir pişmanlık belirtisi göstermediği gerekçesiyle süresi belirtilmeksizin takımdan uzaklaştırıldı.
İki oyuncu, Gana'nın gruptaki iddiasını sürdürdüğü son maçta, Portekiz karşısında alınan 2-1'lik yenilgide sahadaki yerini alamadı.
Ganalı futbolcuların kendilerine söz verilen primin ödenmemesi halinde maça çıkmama tehdidinde bulunması, Dünya Kupası'na damga vurdu. Gana'nın devlet başkanı John Dramani Mahama'nın özel bir uçakla oyunculara primlerini yollaması ve futbolcuların paralarını sayarken çekilen fotoğrafları, Brezilya'da gündem konularından biri oldu.
- Gol çizgisi teknolojisi
Fransa ile Honduras arasındaki E Grubu karşılaşmasında, Dünya Kupası'nda ilk kez "gol çizgisi teknolojisi"nden faydalanıldı.
Karşılaşmanın 48. dakikasında Valbuena'nın pasıyla altı pasın solunda topla buluşan Benzema, hiç beklemeden vuruşunu yaptı. Benzema'nın çaprazındaki direğe çarpan top, kale çizgisine paralel biçimde diğer direğe doğru gitti. Honduras file bekçisi Valladares, çizgiyi geçmeden topa müdahale etmeye çalıştı. Benzema ve takım arkadaşları gol sevinci yaşadı ancak hakem kararsız kalınca Dünya Kupası'nda ilk kez "gol çizgisi teknolojisi"nden faydalanıldı. Yeniden izlenen pozisyon sonrası hakem golü kaleci Valladares'in kendi kalesine attığı kararını verdi.
Ayrıca, serbest atışlarda barajın ve topun yerini belirlemek için kullanılan "kaybolan sprey", Dünya Kupası'nda ilk kez denendi.
Brezilya'da İlk Turdan Akılda Kalanlar
Brezilya'nın evsahipliğinde düzenlenen 2014 FIFA Dünya Kupası'nda tamamlanan grup maçları, birçok tarihi ana sahne oldu.