Çin‘in güneyindeki Hainan adasında bir araya gelen BRICS grubu, NATO‘nun Libya‘daki operasyonunu kınadı.
Sanya şehrinde bir araya gelen üye ülkelerin liderleri, Libya’da sivillerin ölümünden kaygı duyduklarını ifade etti. Rusya Devlet Başkanı Dimirti Medvedev, Libya ile ilgili Birleşmiş Milletler (BM) karar tasarısının askeri güç kullanımına izin vermediğini hatırlatarak, Libya‘daki krizin, siyasi ve diplomatik yollardan çözümünü savunduklarını söyledi.
Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin‘den oluşan grubun bu yılki zirve toplantısına ilk kez BM‘nin Libya üzerinde uçuş yasağı uygulama kararına onay veren Güney Afrika da katıldı.
Toplantının ardından yayımlanan ortak bildiride, Libya sorununun çözümü için, BRICS ülkelerinin, BM Güvenlik Konseyi çerçevesinde diğer ülkelerle işbirliği yapmaya hazır olduğu ve Afrika Birliği tarafından önerilen yol haritasının desteklendiği kaydedildi.
Toplantıya başkanlık eden Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao, birçok konuda mutabakata vardıklarını ifade etti. Hu, gelişmekte olan ülkelerin söz hakkı ve temsil gücünün artırılmasının, dünyada kalıcı barış ve ortak refahın gerçekleştirilmesine büyük katkısı olacağını da belirtti.
Hindistan Başbakanı Manmohan Singh, uluslararası para sistemiyle ilgili olarak yapılacak reformlar konusunda BRICS üyelerinin Güvenlik Konseyi‘nde eşgüdüm içinde olacaklarını dile getirdi. Brezilya’nın kadın Devlet Başkanı Dilma Rousseff ise BRICS ülkelerinin herhangi bir ülkeyi hedef almadığını vurguladı. Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Jacob Zuma da BRICS üyelerinin uluslararası finans sistemindeki reformları ortaklaşa yürütmeleri gerektiğini savundu.
Öte yandan Rusya‘nın Dünya Ticaret Örgütü‘ne girişinin hızlandırılmasının da istendiği toplantıda, mali piyasalarda bazı değişiklikler yapılması ve geniş tabanlı bir uluslararası para rezervi oluşturulması istendi. Üyeler, dolara bağımlılığın azaltılması konusunda da fikir birliğine vardı. Buna göre, bu beş ülkenin kalkınma bankaları, kendi para birimleri ile işlem yapacak ortak kredi fonları oluşturma konusunda ilke anlaşmasına vardı. Ortak bildiride, BRICS ülkelerinin, Uluslararası Para Fonu tarafından G-20 Grubu zirvesinde belirlenen reform hedeflerini destekledikleri de belirtildi.
İlk olarak ekonomist Jim O‘Neill, kalkınmakta olan ekonomilerinin dünya dengelerinde giderek artan etkisi nedeniyle, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin‘i tarif etmek için İngilizce baş harflerinden oluşan BRIC ifadesini kullanmıştı. BRICS üyeleri arasındaki dördüncü görüşme, gelecek yıl Hindistan’da yapılacak.
Brıcs Grubu, Nato’Yu Kınadı
Çin‘in güneyindeki Hainan adasında bir araya gelen BRICS grubu, NATO‘nun Libya‘daki operasyonunu kınadı.