Aralık başında üç gün sürecek Sound of İstanbul Festivali’nde organizatörler ‘‘Üç gün boyunca, müziğin ritimleri, lezzetleri ve İstiklal Caddesi havası ile İstanbul ambiyansını yakalama şansı bulacaksınız’’ sözleriyle sanatseverleri kültür festivaline davet ediyor.
1-3 Aralık 2011 tarihinde İstanbul`un tüm kültür ve müzik zenginliğinin yer alacağı ve bu yıl ikincisi düzenlenecek “Sounds of Istanbul” festivalinin basın tanıtımı yapıldı. Festivalin tanıtımını Molenbeek Kültür Evi’nde Brüksel Bölge Hükümeti’nde kültür ve uluslararası ilişkilerden sorumlu Devlet Bakanı Emir Kır ve Molenbeek Belediye Başkanı Philippe Moureaux yaptı. Programda konuşan Emir Kır, ‘‘İstanbul 2010 yılında Avrupa başkenti olarak ilan edildikten sonra kendinden daha da çok konuşulan bir şehir oldu. Bizans, Constantinople, İstanbul, gibi çeşitli isimleri ile 13 milyonu aşan nüfusu ile birçok kimliği kültürü, dini bünyesinde barındırıyor. Doğu ile Batı arasında köprü olan bu mega şehir kültürel zenginliğinden ve çok kültürlü yapısından dolayı sokaklarını her gün inleten muazzam bir müzik ve ritm zenginliği sunuyor insanlara. Özellikle büyük İstiklal Caddesi her gün binlerce ziyaretçisi ile Türkiye`nin her bölgesinden gelen müzisyenleri ile bu zenginliği yaşatır. Fransız Toplumu Konseyi’nde Uluslararası ilişkilerden sorumlu Bakan olarak Macaristan ve Hırvatistan ile imzalanan kültürel işbirliği anlaşmalarından sonra geçtiğimiz Haziran ayında İlk defa, Türkiye ile Belçika arasında, Brüksel Walonie Federasyonu Başbakanı Rudy Demotte ile birlikte kültür, eğitim ve bilimsel araştırmalar konusunda işbirliği anlaşmasını imzaladık. Bu anlaşmanın imzalanmasının, 2014 yılında Türklerin Belçika`ya gelişinin 50 yılını kutlamaya hazırlandığımız günlere denk gelmesi son derece isabetli oldu.’’ şeklinde konuştu.
İki ülke arasında imzalanan kültür anlaşmasının hazırlanacak ortak programlarla Türkiye ile Belçika arasındaki ilişkiler, kültürel ve bilimsel araştırmalar konularındaki ilişkileri güçlendireceğini kaydeden Emir Kır, ‘‘Ben burada özellikle sanatçı Kubat`ın bu festivale ayrı bir renk katacağını düşünüyorum. Kubat bildiğiniz gibi Anvers şehrinde doğdu ve 90 yıllarda Türkiye`ye göç etti. Bugün Türk müziğinin çok önemli simalarından biri. Bu festival sayesinde Belçikalı sevenlerinin karşına çıkacak olması büyük bir heyecan yaratmaktadır.’’ sözlerine yer verdi.
Festivalin iki ana konuda şekillendiği ifade edildi. Bunlardan birisi Türkiye sınırlarını aşan kadınlar. Diğeri ise Avrupa Birliği yolunda ilerleyen Türkiye`de gelişen kareografi, sinema gibi çağdaş Türk sanatları. İstanbul, Belçika, Fransa ve Hollanda’dan müzik, sinema, dans gibi etkinliklerde çok sayıda sanatçı yer alacak.
Brüksel’de İstanbul Coşkusu Yaşanacak
Belçika’nın başkenti Brüksel, İstanbul havasını yaşamaya hazırlanıyor.