Brüksel Mahkemesi, Astrazeneca'nin 27 Eylül'e Kadar AB'ye 50 Milyon Doz Asi Saglamasina Hükmetti

Brüksel Mahkemesi, Astrazeneca'nin 27 Eylül'e Kadar AB'ye 50 Milyon Doz Asi Saglamasina Hükmetti

Mahkeme, AstraZeneca'nin AB'ye 26 Temmuz'a kadar 15 milyon doz, 23 Agustos'a kadar 20 milyon doz, 27 Eylül'e kadar da 15 milyon doz olmak üzere toplam 50 milyon doz asi teslim etmesine karar verdi Asi teslim tarihlerine uyulmamasi durumunda AstraZeneca firmasina doz basina 10 avro para cezasi kesilecek.

Brüksel mahkemesi, AstraZeneca firmasinin Avrupa Birligi'ne (AB) 27 Eylül'e kadar 50 milyon doz yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asisi tedarik etmesi gerektigine hükmetti.

AB'nin Kovid-19 asisi tedarikindeki gecikmeler nedeniyle ilaç sirketi AstraZeneca'ya karsi açtigi davanin durusmasi, Brüksel Sulh Hukuk Mahkemesi'nde gerçeklestirildi.

Mahkeme, AstraZeneca'nin AB'ye 26 Temmuz'a kadar 15 milyon doz, 23 Agustos'a kadar 20 milyon doz, 27 Eylül'e kadar da 15 milyon doz olmak üzere toplam 50 milyon doz asi teslim etmesine karar verdi.

Kararda, söz konusu asi teslim tarihlerine uyulmamasi durumunda AstraZeneca firmasina doz basina 10 avro para cezasi kesilecegi belirtildi.

Kararinin ardindan hem AB hem de AstraZeneca firmasi davayi kazandiklarini açikladi.

AstraZeneca firmasi, Kovid-19 asisinin tedarikine iliskin Brüksel mahkemesinin kararini "memnuniyetle" karsiladiklarini açikladi.

Sirket açiklamasinda, AB Komisyonu'nun sirketten haziran sonuna kadar toplam 120 milyon doz, eylül sonuna kadar da toplam 300 milyon doz asi talep ettigi animsatilarak, "Sirket, bugüne kadar AB'ye 70 milyon dozun üzerinde asi sagladi. Bu rakam haziran sonuna kadar 80,2 milyon dozu geçecek." ifadesi kullanildi.

AB'nin sirkete karsi alinmasini talep ettigi tedbirlerin mahkemece reddedildigi belirtilen açiklamada, AstraZeneca'nin yasadigi zorluklarin gecikmede önemli bir etkisi oldugunun mahkeme tarafindan kabul edildigi kaydedildi.

AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen de karar sonrasi yayimladigi açiklamada, "Mahkemenin karari, AstraZeneca'nin sözlesmede verdigi taahhütleri yerine getirmedigi yönündeki AB Komisyonu pozisyonunu teyit ediyor." ifadesini kullandi.

AB asi alim anlasmalarinin saglam yasal temellere sahip oldugunu belirten Von der Leyen, "AstraZeneca'nin hizli bir sekilde 50 milyon doz asi saglamasina yönelik mahkeme karari asi kampanyamiz için iyi bir haber." degerlendirmesinde bulundu.

AB'nin AstraZeneca ile yaptigi anlasmada 300 milyon doz asi saglanmasi ve talep edilmesi halinde 100 milyon ilave dozluk alim opsiyonu yer aliyordu.

AB, yilin ilk çeyreginde 120 milyon doz asi beklerken, sirket sadece 30 milyon doz saglayabilmisti. Ikinci çeyrekte ise AB tarafi 180 milyon doz bekliyordu ancak firma, bu dönemde 70 milyon doz saglayabilecegini açiklamisti.

AB Komisyonu, AstraZeneca'nin Ingiltere'deki tesislerinde üretilen asilari da AB ülkelerine göndermesi gerektigini iddia ediyordu. AB, mahkemenin geciken her doz basina firmaya günlük 10 avro para cezasi kesmesini istiyordu.

Sirket ise AB'ye somut biçimde tedarik miktari ve tarihi degil, bu konuda mümkün olan en fazla çabayi göstermeyi taahhüt ettigini açiklamisti.

AB'nin bugüne kadar opsiyonlar dahil olmak üzere BioNTech-Pfizer ile 2,4 milyar, AstraZeneca ile 400 milyon, Sanofi-GSK ile 300 milyon, Johnson & Johnson ile 400 milyon, CureVac ile 405 milyon, Moderna ile 460 milyon doz asi almak için sözlesmesi bulunuyor.

Su ana kadar BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson & Johnson firmalari tarafindan üretilen asilar, AB onayi almis durumda ve uygulaniyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile