1 milyon dolarlık Toplumsal Yatırım Programı olan ‘Erzincan-Gümüşhane Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Projesi’ sona erdi. Projenin kapanış toplantısında, 8 yıl içerisinde yapılan çalışmalar davetlilere anlatıldı.
Grand Simay Otel’de düzenlenen ‘Erzincan-Gümüşhane Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Projesi’nin kapanış toplantısına, Vali Selman Yenigün, Belediye Başkanı Yüksel Çakır, Tarım İl Müdürü Ali Lek, ilçelerin mülki idare amirleri ve kamu kuruluşları temsilcileri, proje tarafından desteklenen kooperatiflerin yönetim ve ortakları katıldı.
BTC şirketinin finansal ve teknik destek sağladığı ve Par Danışmanlık AŞ tarafından 2003 yılından beri Erzincan’ın Çayırlı, Refahiye ve Tercan ilçeleriyle, Gümüşhane’nin Kelkit ilçesine bağlı toplam 49 köyde yürütülen Erzincan-Gümüşhane Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Projesi kapsamında yapılan çalışmalar, ulaşılan sonuçlar ve elde edilen deneyimler anlatıldı. BTC Toplumsal Yatırım Programı Danışmanı Ali Kapucu, “Erzincan-Gümüşhane Projesi’nin kamu kuruluşlarımız ve üreticilerimizce sahiplenilmesi elde edilen başarıların anahtarını oluşturuyor ve projelerin devamı için bizlere umut ve güven veriyor. Aktarılan kaynakların geniş bir alanda bu denli etkin kullanılması bizleri mutlu ediyor.” dedi.
PROJE KÖYLERİNE HER TÜRLÜ DESTEK SAĞLANDI
BTC TYP Erzincan-Gümüşhane Projesi Yürütücüsü ve PAR Danışmanlık AŞ İcra Kurulu Başkanı Bülent Özgün, sekiz yıldır devam eden proje için bugüne kadar BTC’den yaklaşık 3.1 milyon dolar maddi destek aldıklarını ve bu kaynağı proje köylerindeki üreticiler ve yerel kooperatifler yararına etkin şekilde kullandıklarını belirtti.
Proje kapsamında, 2003 yılından itibaren, küçük ölçekli altyapı çalışmaları, gelir getirici faaliyetlerin çeşitlendirilerek geliştirilmesi, eğitim ve yerel örgütlerinin idari ve mali kapasitesini geliştirilmesi gibi çalışmaların ana başlıklar altında yürütüldüğünü anlatan Özgün, yapılan çalışmaları şöyle sıraladı: “Okul ve köy konağı gibi binalar yenilendi. İçme suyu ihtiyaçları giderildi. Projenin ilk 3 senesinde çok sayıda küçük ölçekli alt yapı ihtiyacı giderildi. Köy konağı, kooperatif binaları, okullar, köy fırınları gibi binaların bakım onarımı yapılırken, bir yandan içme suyu ihtiyacı için 15 köyde boru temini ve 6 köyde su deposu yapımına destek olundu. Bakımları yapılan köy fırınlarına kadınların günlük iş yükünü azaltmak amacıyla hamur yoğurma makineleri temin edildi, bilgisayar kullanımını teşvik etmek için okullara bilgisayar laboratuvarları kuruldu. Köy ortak alanları bölge çocuklarının da katkılarıyla ağaçlandırıldı, mesire alanları oluşturuldu. Toplam bin 599 haneye 441 ton sertifikalı tohum dağıtıldı.”
PROJEDE ÖNEMLİ ESERLER KAZANDIRILDI
Vali Selman Yenigün, toplumsal kalkınma denildiği zaman bunun içine çok şey girdiğini belirterek, şöyle konuştu: "Sadece üretim değil. Bu bir kültür, davranış, geleceğe dönük planlama, yani kalkınmanın içerisinde çok değişik öğeler ve unsurlar var. Bugün 8 yıldır sürdürülen, özellikle BTC Par Danışmanlık vasıtasıyla sürdürmüş olduğu bu toplumsal yatırım ve dar bazda da Erzincan, Gümüşhane’yi kapsayan Kırsal Kalkınma Projesi, son derece yararlı olmuştur. Bir yandan kırsal kalkınmaya destek verilirken, bir yandan da eğitimden, üretime her alanda o yörede bulunan kurullara ve kişilere öylesine güzel katkılar sağlamış, öyle güzel danışmanlıklar vermiş, kültürel faaliyetler içerisine girilmiş ki, bu 8 yıl içerisinde projenin uygulandığı ilçelerimizde, gerek köylerimizde çok değerli eserler meydana gelmiş.”
Btc Erzincan-gümüşhane Kırsal Kalkınma Projesi Sona Erdi
Bakü-Tiflis-Ceyhan(BTC) Ham Petrol Boru Hattı şirketinin 2003 yılından itibaren yürüttüğü 3.