Türkiye Yeşilay Cemiyeti, BTK ile internet bağımlılığı ve güvenli internet kullanımı üzerine işbirliği protokolü imzaladı.
Protokolün imza töreninde konuşan Acarer, internetin 1969 yılında keşfedildiğini anımsatarak, Türkiye'nin aylık 32-33 saat internet kullanımı ile Avrupa'da İngiltere'den sonra ikinci sırada yer aldığını belirtti.
Türkiye'nin sosyal paylaşım sitesi kullanımında da üst sıralarda olduğunu aktaran Acarer, Türkiye nüfusunun neredeyse yarısının sosyal paylaşım sitesi üyesi olduğunu ifade etti.
Her akıllı telefonun bir mobil bilgisayar olduğunu kaydeden Acarer, yürümeyi yeni öğrenen çocukların bile bugün tablet bilgisayar kullanabildiğinin altını çizdi.
Acarer, nesillerini koruyabilen toplumların geleceğinin parlak olacağını kaydetti.
Yeşilay Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman ise çağın ilerlediğini, bağımlılık türlerinin geliştiğini ve buna yeni yeni türlerin eklendiğini söyledi.
Karaman, başta dünya olmak üzere son yıllarda Türkiye'de de dikkati çeken teknoloji bağımlılığı adında yeni bir bağımlılık türü olduğunu aktardı. Tüketicilerin teknolojinin çok fazla faydasını gördüğünü aktaran Karaman, yine de herşeyin bir usulü, bir kararı olduğunu dile getirdi.
Karaman, teknolojinin savaşı da kesebileceğini, kötüye kullanıldığında başı da kestirebileceğini ifade etti.
Telekomünikasyon İletişim Başkan Vekili Osman Nihat Şen de protokol kapsamında iki kurumun ortak çalışmalar yapacağını, çalışma gruplarının oluşturulacağını, anket çalışmaları yapılacağını, özellikle toplumsal farkındalığın artırılmasına dönük çalışmalar yapılacağını söyledi.
Protokol ile bilişim teknolojileri, elektronik haberleşme hizmetleri, internetin güvenli kullanımı, güvenli internet hizmeti ve teknoloji bağımlılığı gibi konularda toplumda ve özellikle gençlerde farkındalık oluşturmak amaçlanıyor.
İşbirliği kapsamında ilköğretim, ortaöğretim ve lise seviyesindeki öğrencilerin internet ve teknoloji kullanımında karşılaştıkları cinsel içerik ve istismar, siber zorbalık, şiddet, sanal kumar ve benzeri durumlar da incelenerek bu tip olumsuzlukların engellenmesi için yöntemler geliştirilecek.
İşbirliği süresince teknoloji bağımlılığı üzerine farkındalık oluşturmak üzere Türkiye'de başlıca hizmet sağlayıcısı kurum ve şirketlerle bir araya gelinmesi de planlanıyor.
Çalışma grupları oluşturularak üretilecek stratejilerin hedef kitlesi çocuk ve ergenler, anne-babalar, yetişkin bireyler, eğitimciler, psikolog, psikolojik danışman, psikiyatrist ve doktorlar olacak.