Geçen ay tüketici fiyatlarının yüzde 0.23 olan piyasa beklentisinin aksine yüzde 0.56 geldiğini belirten Sönmez, “Bu Sonuçta, aylık enflasyona eşit şekilde yüzde 0.4’er puan katkı yapan gıda ve akaryakıt fiyatları etkili oldu” dedi.
Tüketici fiyatlarındaki bu gelişmeye karşın üretici fiyatları endeksinin (ÜFE) yüzde 0.6 olan beklentinin aksine yüzde 0.26 geldiğinin altını çizen Sönmez, “Ağustos Sonu itibariyle TÜFE yüzde 9.1’den yüzde 8.9’a indi. ÜFE ise yüzde 6.1’den yüzde 4.6’ya geriledi. TÜFE ile ÜFE arasındaki makasın açılması, bize enflasyonun 2007 ve 2009 yıllarındaki seyrini çağrıştırıyor. İç talebin zayıf seyri, petrol ve tarımsal emtia fiyatlarındaki gelişmeler, yılın geri kalanında enflasyonun seyrini belirleyecek. Merkez Bankası’nın ayağını frenden çekmeye başlamasının etkisini de yılın Son aylarına doğru izliyor olacağız. Gelişmeler, enflasyon hedefini aşağı yönlü revize eden Merkez Bankası’nın öngörüsünde isabet sağlayacağına işaret ediyor. Ancak maliyenin zorlanan bütçe dengesini tutturmak için yapacağı herhangi bir vergi artışı, hedeften ciddi bir sapmaya yol açabilir” diye konuştu .
BTSO Başkanı Celal Sönmez, Ağustos Ayı Enflasyonunu Değerlendirdi
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Celal Sönmez, bu yılın geri kalan bölümünde enflasyonun lehine çalışan işlenmemiş gıda ve enerji fiyatlarının ağustos ayında ters etki yaptığını söyledi.