Piyasaların Mayıs ayında yüzde 0.4 artış beklediği Tüketici Fiyatları Endeksi’nin (TÜFE) yüzde 0.2 azaldığını belirten Sönmez, “Bu gelişmede işlenmemiş gıda fiyatlarında baz etkisinin de ötesinde, yüzde 4.2’lik düşüş ve işlenmiş gıda fiyatlarındaki yüzde 0.5’lik azalma etkili oldu. Petrol ve altın fiyatları başta olmak üzere emtiadaki gerileme genele yayılınca yıllık TÜFE yüzde 11.1’den yüzde 8.3’e indi. Bu gelişmenin şimdilik para politikalarında bir gevşemeye yol açmasını beklemiyoruz. Ancak trend böyle giderse Merkez Bankası’nın hareket alanı genişler” dedi.
Mayıs ayında, gıda fiyatlarının dışında mal fiyatlarında da düşüşler yaşandığını, uluslar arası petrol ve altın fiyatlarındaki düşüşlerin ulaştırma ve diğer hizmetler kalemlerini gerilettiğini vurgulayan Sönmez, son üç aydır mevsim normallerinin üstünde seyreden giyim fiyatlarının da Mayıs ayında mevsim normallerinin yüzde 3 altında gelerek, enflasyonun beklentilerin altında gelmesine sebep olduğunu ifade etti.
Sönmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mayıs’ta mal enflasyonu yüzde 0.5 düşerek, yıllık bazda yüzde 12.8’den yüzde 8.7’ye geriledi. Hizmet enflasyonu ise aylık yüzde 0.6 artışla, yıllık bazda yüzde 6.8’den yüzde 7.1’e sınırlı yükseldi. Enflasyon eğilimini gösteren yayılma endeksi de Mayıs’ta son 10 ayın en düşük seviyesine geriledi. Yayılma endeksi gıda grubunda artarken, gıda dışında on beş ayın en düşüğüne inmesi, çekirdek enflasyon görünümünde de iyileşmeye işaret ediyor.”
Btso’dan Enflasyon Değerlendirmesi
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Celal Sönmez, Mayıs ayında enflasyonun, gıda fiyatlarındaki sürpriz gerilemeyle beklenenden daha iyi gerçekleştiğini söyledi.