Sönmez, 2012 yılı enflasyon rakamlarını değerlendirdiği yazılı açıklamasında, 2012 yılında tüketici enflasyonunun yüzde 5 olan hedefin biraz üzerine çıkarak yılı yüzde 6,16 ile tamamladığını belirtti.
İç piyasada talebin zayıf seyrettiği bir yılda, vergi artışlarının etkisiyle bu kadar yüksek dalgalanma yaşanmasının ilginç olduğunu ifade eden Sönmez, ''Ancak geldiğimiz noktada enflasyon, Merkez Bankası'nın öngördüğü yüzde 3-7 dalgalanma aralığında kaldığı için bu, kurumun kredibilitesine katkı yapacaktır. Enflasyonun en önemli sorun olduğu dönemlerin geride kalması sevindirici'' dedi.
Sönmez, 2012 yılında Üretici Fiyatları Endeksi'nin ise yılı yüzde 2,45 gibi bir taban seviyede kapattığını vurgulayarak, iç ve dış talepteki zayıf seyrin ÜFE'deki yansımasının daha net olduğunu belirtti.
Yılın tamamına bakıldığında, 2011 yılına göre yüzde 1,3 gerileyen işlenmemiş gıda fiyatlarının, enflasyonun daha yüksek çıkmamasının temel nedeni olduğuna dikkati çeken Sönmez, şunları kaydetti:
''2011 yılı sonunda TÜFE yüzde 10,45, ÜFE ise yüzde 13,33'tü. 2012 sonunda TÜFE'nin yüzde 6,16'ya, ÜFE'nin ise yüzde 2,45'e gerilemesi başarıdır. Bugün Türkiye'nin enflasyonu, Avrupa Birliği'nin ortalama enflasyon oranına tarihte ilk kez bu kadar yaklaştı. 2013 yılında iç piyasanın bir miktar canlanması bekleniyor. İstikrarlı gidişin devamı için özellikle maliyet artışına neden olacak kamu kaynaklı düzenlemelerden kaçınılması şart.''
Muhabir: Haluk Yüksel
Yayıncı: Doğan Sarıtaş
Btso Yönetim Kurulu Başkanı Sönmez Açıklaması
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, ''Bugün Türkiye'nin enflasyonu, Avrupa Birliği'nin ortalama enflasyon oranına tarihte ilk kez bu kadar yaklaştı'' dedi.