BTÜ'den Asansör Üretimini Kolaylastiracak Bulus

BTÜ'den Asansör Üretimini Kolaylastiracak Bulus

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) asansör sektöründe üretimi kolaylastiracak ve verimi artiracak bir bulusa imza atti. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafindan da tescillenen bulus ile asansör montajini kolaylastiran ve sasi ihtiyacini ortadan kaldiran kayis tahrikli bir motor gelistirildi.

BTÜ akademisyenlerinin imza attigi buluslar, Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan da tescillenmeye devam ediyor. Daha önce pek çok bulus ortaya koyarak bilime önemli katki saglayan BTÜ akademisyenleri, bu kez asansör sektörünü ilgilendiren bir çalismaya imza atti. BTÜ Mühendislik ve Doga Bilimleri Fakültesi Mekatronik Mühendisligi Bölüm Baskani Prof. Dr. Ahmet Fenercioglu ile birlikte Sakarya Uygulamali Bilimler Üniversitesinden Dr. Ögretim Üyesi Mücahit Soyaslan ve Trakya Üniversitesinden Ögretim Görevlisi Yusuf Avsar’in da bulus sahibi oldugu “Raya Montajli Tümlesik Asansör Tahrik Sistemi” baslikli çalisma, tüm test asamalarindan geçmeyi basararak ticarilesmeye hazir bir ürün haline geldi. Patentli bulus hakkinda bilgi veren Prof. Dr. Ahmet Fenercioglu, “Prototipini de yaptigimiz bulus, bir doktora çalismasi sonucunda elde edildi. Bulus, asansör sistemlerinde kullanilan elektrik motorunun üretimini kolaylastiran ve motor gövdesinin ayni zamanda sasi olarak kullanildigi bir sistemdir. Böylece motor montaji için ayri bir sasiye ihtiyaç kalmadi. Motorun gövdesinden raya montaji saglanarak, asansör sisteminin bina üzerindeki yükünü azaltilmis olduk” dedi.

Bulus sayesinde makine montaji ve imalati açisindan bir kolaylik sunuldugunu aktaran Prof. Dr. Fenercioglu, “Bulusta gelistirilen asansör makinesi kayisli sisteme sahip. Yaygin kullanilan halatli sistemlere göre motor hizi 2.5 kat arttigi için motor performansinda ve verimde artis saglandi. Ayrica makine boyutlari, halatli sistem makinelerine göre küçüldügü için daha kompakt bir sistem elde edildi. Böylece motorun, asansör kuyusu içerisinde raya montaji yapilabiliyor. Yani binalarda motor montaji için ayrica bir makine dairesine ihtiyaç kalmadi. Motorun imalatinda kolaylik olmasi için talasli imalat ve döküm prosesleri de oldukça azaltilarak motorun üretim maliyeti düsürüldü” diye konustu.

Bulusu ticarilestirmek için firmalarla görüsmelerin sürdügünü kaydeden Prof. Dr. Ahmet Fenercioglu, bulusun üretici açisindan maliyeti azaltmasi, servis açisindan bakimi kolaylastirmasi ve boyutu açisindan da montaji kolaylastirmasiyla sektörde önemli bir eksikligi kapatacagini söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile