BTÜ'nün Yapay Zeka Projesi Çelik Endüstrisinde Kullanilacak

BTÜ'nün Yapay Zeka Projesi Çelik Endüstrisinde Kullanilacak

Bursa Teknik Üniversitesi, çelik endüstrisinde kullanilabilecek yeni bir projeye imza atti. Yapay Zekâ Ekosistem 2023 Çagrisi kapsaminda desteklenen proje konsorsiyumlarinin tanitimi, Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir’in da katildigi törenle yapildi.

Marmara Teknokent’te düzenlenen törende, projesi destek almaya hak kazanan 17 konsorsiyum imzalarini atti. 17 konsorsiyumun içinde ‘yapay zekâ’ denilince akla ilk gelen üniversitelerden olan Bursa Teknik Üniversitesi de yer alma basarisi gösterdi. "Önceden Egitilmis Derin Ögrenme Tabanli Anomali ve Nesne Tespit Modelleri ile Çelik Yüzey Uygunsuzluk Kontrol Sisteminin Gelistirilmesi" baslikli projenin imzalarini BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çaglar ve paydaslar atti.

Yapay Zekâ Ekosistem Çagrisi dünya çapinda üretim yapan yerli firmalarimizin, üniversiteler ve teknoloji sirketleri ile ortak projeler gelistirerek verimliliklerini arttirmayi, katma degeri yüksek ürünler gelistirmelerini ve küresel pazarda rekabet güçlerini arttirmayi amaçliyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanligi tarafindan geçtigimiz yil baslatilan çagri programinda BTÜ, gelistirdigi proje ile 2022’de de destek almaya hak kazanmisti. Bilimsel çalismalarini yapay zekâ, akilli sistemler ve robotik alanlarinda yogunlastiran Bursa Teknik Üniversitesi, çagri programi kapsaminda üst üste iki yil destek alma basarisi gösteren az sayidaki üniversiteden biri oldu. Böylelikle BTÜ, yapay zekâ alaninda ülke sanayimizin öncü firmalarina son iki yilda verilen 27 proje desteginin 2’sini Bursa’ya kazandirmis oldu.

Bakan Kacir’dan tebrik

Törende konusan Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir, destek programi sayesinde önümüzdeki dönemde yapay zekâ uygulamalariyla ülkemizde, veriden daha fazla deger üretildigine hep birlikte sahit olunacagina isaret ederek, "Çagrilarimiza basvurup desteklenmeye hak kazanan tüm paydaslari tebrik ediyorum. Sizler sadece kendi teknoloji ihtiyaciniza çözüm bulmanin ötesinde açik inovasyon ve birlikte gelistirme yaklasimiyla teknoloji gelistirme ve ulusal yapay zekâ ekosistemini güçlendirme noktasinda önemli bir rol oynuyorsunuz” diye konustu.

2 Yilda, 27 projeden 2’si BTÜ’nün

Dis paydaslarla beraber BTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyeleri Prof. Dr. Hakan Gürkan, Doç. Dr. Cemal Hanilçi, Dr. Ögretim Üyesi Gürkan Aydemir ve Dr. Adem Avci’nin görev alacagi projeyi çok önemsediklerini kaydeden BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çaglar, “Bu önemli destegi BTÜ olarak iki yildir üst üste alma basarisi gösterdigimiz için büyük gurur yasiyoruz. Geçen sene ülke genelinde çagridan destek alan 10 projeden 1’i, bu yilda yine destek alan 17 projeden 1’ini yazma basarisi gösterdik. Bu basarilarimizin devam edecegine inancimiz tam” dedi.

Projenin katkisi ne olacak?

"Önceden Egitilmis Derin Ögrenme Tabanli Anomali ve Nesne Tespit Modelleri ile Çelik Yüzey Uygunsuzluk Kontrol Sisteminin Gelistirilmesi" baslikli projede çelik endüstrisi için dilme hatlarinda kullanilabilecek gerçek zamanli, düsük maliyetli, iki yüzey için de gözlem yapabilecek; sicaklik, darbe ve toz gibi çevresel sartlara karsi korunakli olan yapay zekâ ve bilgisayarli görü tabanli yüksek basarimli bir uygunsuzluk tespit sistemi gelistirilmesi hedefleniyor. Proje çiktisi uygunsuzluklarin azaltilmasina, üretim verimliliginin artmasina dolaysiyla fire miktarlarinin azaltilmasina ve üretim kaynakli karbon salinim miktarinin düsürülmesine katki saglayacak. Ayni zamanda proje ortaklarinin dijital dönüsüm ve yapay zekâ yetenekleri kazanimina hizmet etmesi ve sektördeki diger çalismalara öncülük etmesi de öngörülüyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile