BTÜ, Yabanci Dil Egitiminde Sinirlari Kaldirdi

BTÜ, Yabanci Dil Egitiminde Sinirlari Kaldirdi

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) devlet üniversiteleri arasinda bir ilke imza atarak, TÜBITAK’in destegi ile yabanci dil egitiminde etkilesimi temel alan “HyFlex Ögrenme Modeli”ne geçti. Çevrimiçi ve yüz yüze egitimin es zamanli olarak sunuldugu yapay zekâ destekli modelle, derse uzaktan baglansa bile ögrencinin ayni ögrenme çiktisina ulasmasi hedefleniyor.

BTÜ Yabanci Diller Yüksekokul Müdürü (YDYO) Ögretim Görevlisi Dr. Meral Öztürk’ün yürütücülügünü üstlendigi, Balikesir Üniversitesi ve Eskisehir Anadolu Üniversitesi’nden arastirmacilarin da yer aldigi “HyFlex Ögrenme Ortaminda Yabanci Dil Egitimi” 19 ögrenci ile 8 hafta boyunca uygulanmaya baslandi. Ögrencilerin tercihine bagli olarak uzaktan ya da siniftan katilabildigi dersler “etkilesim” temel alinarak yapilandirildi. Yapay zekâ destekli kamera sisteminin siniftaki ögretmenin ve ögrencilerin hareketlerini anlik takip etmesi ve etkinlik tasariminda arttirilmis etkilesimi mümkün kilan dijital araçlar sayesinde ögrenci derslere uzaktan katilsa bile kendisini siniftaki diger ögrencilerle ayni ortami paylasiyor gibi hissediyor. BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çaglar, Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Sinan Uyanik ve Prof. Dr. Beyhan Bayhan da HyFlex Sinifi’nin konugu olarak, yeni ögrenme modelini ögrencilerle beraber deneyimledi. Bu modelin Türkiye’de 3 vakif üniversitesi tarafindan uygulandigini ancak devlet üniversitesi olarak ve yabanci dil egitiminde ilk defa BTÜ’nün etkilesimi temel alan HyFlex ögrenme modelini hayata geçirdigini kaydeden Dr. Meral Öztürk, projenin TÜBITAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Projelerini Destekleme Programi çerçevesinde de desteklendigini söyledi.



Geleneksel ögrenme modelinin çok ötesinde

Güncel ögrenme modellerini tüm tabana yaymak gerektigini aktaran Öztürk, “Gelistirilen bu ögrenme modeli, geleneksel uzaktan ögrenme modellerinin çok ötesinde, teknoloji destegi saglanarak, etkilesim ile ögrenen merkeze alinarak tasarlanmistir. Biz bu model ile ögrencilere esneklik getirirken, uzaktan baglananlar ile sinif içi ögrenenlerde ayni ögrenme çiktilarini arttirilmis etkilesimle saglayabilmeyi hedefledik. Buna ilaveten, Yabanci Diller Yüksekokulunun ögrenme yönetim sisteminde ögrencilerin diledigi zaman erisebildigi etkinlik ve etkilesimli materyallerin yani sira sinif içi es zamanli her iki grup ögrencinin birlikte ortak çalisabilecegi dijital araçlar kullandik” diye konustu.

“Ingilizce egitimini teknoloji ile bulusturduk”

Projenin arastirmacilarindan olan Yüksekokul Müdür Yardimcisi Ögretim Görevlisi Pinar Ketanci, “Teknoloji çagindayiz ve biz teknolojiyi egitim ile bütünlestirmek zorundayiz. Ögrenci telefonunu da bilgisayari da Ingilizce ögrenirken kullansin ve hepsi ayni ortamda bulussun istedik. Ögrenirken sinifta ya da çevrimiçi olsun ayni ögrenme çiktisina sahip olmasini amaçladik. Biz bu projeyle ögrencinin dil, sosyal ve teknolojik anlamdaki bilgi ve beceri birikimini gelistirirken, çagin gerektirdigi biçimde ögrenciyi yetistirme yolunda da adim atmis olduk” ifadelerinde bulundu.

HyFlex sinifi ögrencilerinden Rümeysa Akyüz, “Online egitim çok verimli olmamasiyla, dikkatinin çok çabuk dagilmasiyla biliniyor. Fakat HyFlex projesinde bize sunulan imkânlar, hocanin sinifta olmasi ve ekranin bize sorunsuz yansimasiyla, egitimimizi avantaja çeviriyor. Olumsuz hava sartlarinda ya da saglik problemi yasayip okula gelemedigimizde bu proje sayesinde kendimizi sinifta gibi hissediyoruz. Bu model benim için iyi bir deneyim oldu” dedi.

Ögrencilerden Berk Taha Vurgunda “Yapay zekâ destekli kameranin her açiyi taramasi, ayni zamanda isledigimiz dokümanin direkt bize yansimasi ile derse uzaktan katildigimizda kendimizi sinifta gibi hissediyoruz. Bu dersi sinifta aldigimizda ise olusturulan yuvarlak masali konsept ve etkinlikler sayesinde ise daha iyi bir etkilesim sagliyoruz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile