'Bu anayasa yakışmıyor değişmeli'

'Bu anayasa yakışmıyor değişmeli'

Anayasa reformu konusunda cesur çıkışıyla dikkat çeken Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nazlı Ümit Boyner'den yargı reformuna destek.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Boyner, "Tek başına iktidarda olan partinin varlığını bile bir yargı mensubunun iki dudağı arasından çıkacak söze bırakan yargı sistemi Türkiye'ye yakışmıyor" dedi.

TÜSİAD'ın Görüş Dergisi'nin yeniden yayınlaması nedeniyle önceki akşam düzenlenen kokteylde sorularımızı cevaplandıran Boyner, 1982 Anayasası'nın değişmesi konusunda tüm toplumun mutabık olduğunu değişiklik paketinde bazı eksik noktalar bulunduğunu söyledi.

YATIRIMCI İSTİKRARLA İLGİLENİYOR

Meclis'teki sandalyelerin çoğunluğunu almış bir partinin varlığının bile bir yargı mensubunun iki dudağı arasından çıkacak bir söze bağlı olmasının Türkiye'ye yakışmadığını ifade eden Boyner, iş dünyasının, yatırımcıların önünü görebilmesi için siyasi istikrarın önemine vurgu yaptı.

ASLINDA BİR GÖRÜŞ AYRILIĞIMIZ YOK

Bu konuda mutlaka bir anayasal düzenleme yapmak gerektiğini vurgulayan Boyner, "Biz hiçbir şekilde, bugünkü sistem kalsın demiyoruz. Tam tersine, baştan değişmesi gerektiğini, bütünüyle değişmesi gerektiğini ama bunu yaparken de temsil adaletini daha fazla pekiştirecek düzenlemeler yapılması gerektiğini düşürnüyoruz. Yoksa gerçekten bu günkü sistemin Türkiye'yi çok noktada tıkadığı ortada. Orada bir görüş ayrılığımız yok" dedi.

BAKALIM REFERANDUMA NE GİDECEK

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, Anayasa değişiklik paketinin bu haliyle referanduma gitmesi durumunda oyunun evet mi hayır mı olacağı yönündeki bir soruya ise, "Bakalım referanduma ne gidecek. Daha paket Meclis'e bile gitmedi" karşılığını verdi.

DEMOKRASİ İÇİN UZLAŞMA GEREKİYOR

1982 Anayasası'nın bu ülkeye dar geldiğini kabul etmeyenin bulunmadığını ifade eden Boyner, törendeki konuşmasında da, "Özellikle AB'ye uyum sürecinin etkisiyle bir çok maddesini değiştirdik de... Ancak bu Anayasa'nın antidemokratik ruhu olduğu gibi yerinde duruyor. Ne zaman Anayasa'da köklü bir değişiklik gerektiğini ortaya atsak, parlamento içi uzlaşmanın sağlanamadığından dem vuruluyor" dedi.

ENGEL OLMASA ŞAHA KALKARIZ

TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Aydınlar, Türkiye ekonomisinin bu tür olaylara karşı kırılgan olmadığını söyledi. Türkiye ekonomisinin geçtiğimiz süreçlerde de görüldüğü üzere, ayakları yere sağlam basan bir yapıya kavuştuğunu anlatan Aydınlar, "Siyasi gerilimlere artık ekonomi çok prim vermiyor. Türkiye'nin önü açık. Aslında yoldaki engeller de kalkarsa şaha kalkabiliriz. Ülkede eğer huzur ortamı iyi olursa, 2003-2007 arasındaki ortamı yakalarsak, o zaman çok daha iyi olur" dedi. Kanunların çıkarılması, reformların yapılması açısından siyasi istikrarın önemine vurgu yapan Aydınlar, şunları söyledi: "Güney Kore, 1977'den sonra uzun bir süre böyle bir süreç yakaladı ve milli geliri 30 bin doların üzerine çıktı. Türkiye de böyle istikrarlı 15 sene yakalasa ülke bambaşka bir yere gelir."

KOÇ: BÜTÜN OLARAK DEĞİŞMELİ

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Anayasa değişikliği paketininin bölük pörçük değil bir bütün olarak ele alınması gerektiğini söyledi. Paketin toplu olarak referanduma götürülmesi konusunda, "O büyüklerimizin karar vereceği bir şey. Ben bunun daha geniş bir platformda tartışılıp değerlendirilip o şekilde kamuoyuna sunulması gerektiğine inanıyorum" şeklinde görüş bildiren Koç, "Siyasi istikrarsızlık tehlikesi görüyor musunuz?" sorusu üzerine ise önümüzdeki yıl seçim yapılacağını hatırlatarak, Türkiye'nin çok ciddi bir ekonomik krizi batı dünyasına göre göreceli olarak iyi bir şekilde atlattığını ve bunun devamının geleceğini ümit ettiğini vurguladı. Mustafa Koç, bu bakımdan çok aksi bir şey olmadığı sürece siyasi çalkantı veya istikrarsızlık beklemediğini de ifade etti.

İSTİKRAR EŞİTTİR BÜYÜME

TÜSİAD Yönetim Kurulu üyesi Erman Ilıcak da işadamları olarak çok uzun perspektifli baktıkları için günlük gelişmeleri fazla dikkate almadıklarını belirterek, "10 yıllık 20 yıllık projeksiyona bakıyoruz, Bu projeksiyonda da Türkiye'nin önünün çok aydınlık olduğunu görüyoruz" dedi. İçeride ve dışarıda bir talep daralması olmasına rağmen 2010 ilk çeyreği için ciddi bir büyüme beklendiğine dkkat çeken Ilıcak, "Türkiye Cumhuriyet döneminde ortalama yüzde 5 büyümüş. Bu büyümenin büyük çoğunluğunu da siyasi istikrarın olduğu dönemlerde olmuş" diye konuştu.

Kaynak: Yeni Şafak

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile