Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, kış mevsiminde soğuk havaya bağlı nezle, grip, farenjit, larenjit, sinüzit, orta kulak iltihabı, bronşit, zatürre gibi hastalıkların görülme sıklığının arttığını belirtti.
Enfeksiyonların özellikle çocukları, yaşlıları, hamileleri, kronik sağlık sorunları olanları olumsuz etkilediğini vurgulayan Hamzaoğlu, şunları kaydetti:
''Kış mevsiminde soğuk havaya uyum sağlamak için vücudumuz daha fazla enerji harcamaktadır. Bu enerji ihtiyacı karşılanmadığında da vücut direnci düşmekte, enfeksiyonlara yatkın hale gelmektedir. Soğuk kış ikliminde yaşayan ve yıllarını geçiren insanların soğuk havaya uyumu ile ılıman iklimde ve zaman zaman soğukta yaşayan insanların uyumu farklı olmaktadır. Soğuk, özellikle akciğerin akut veya kronik tüm hastalıklarını tetikler. Bronşit, astım gibi sağlık sorunları daha sık görülür. Ayrıca kronik böbrek ve diyabet hastaları, kalp hastaları, bypass geçiren kişiler aşırı soğuklardan çok daha fazla etkilenirler. Kışın ortaya çıkan hava kirliliği de soğukla birleştiğinde sorun büyür.''
Kış mevsiminde artış gösteren ve iyi tedavi edilmediğinde ölüme bile yol açabilen hastalıklardan birinin zatürre olduğuna dikkati çeken Hamzaoğlu, şöyle devam etti:
''Zatürreye yol açan otuzun üzerinde mikroorganizma tanımlanmıştır. Zatürrenin oluşumunda bakteriler ve virüsler önemli rol oynar. Bakterilerden kaynaklanan enfeksiyonlar, yeni doğan bebeklerden yaşlı kişilere kadar her yaş grubunda görülebilmektedir. Alkolikler, yeni ameliyat olmuş hastalar, kronik akciğer ve kalp hastalığı olanlar ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde zatürreye yakalanma riski daha yüksektir. Ateş, titreme, öksürük, sarı veya yeşil renkte balgam çıkarma, göğüs ağrısı ve terlemeyle gelişir. Zatürrelerin yarısı da virüslerden kaynaklanır. Virüslerden kaynaklanan zatürreler kısa sürede iyileşir. Ancak grip virüsü ağır zatürreye yol açabilir, altta yatan kalp, akciğer hastalığı olanlarda ve gebelerde ölüm nedeni bile olabilir. Belirtileri ateş, baş ağrısı, kuru öksürük, kas ağrısı ve halsizlik gibi gribal enfeksiyonlarda görülen belirtilerdir.''
Zatürre tedavisinin sağlık kurumlarında yapıldığını, genç hastaların, iyileştikten sonra 1 hafta içinde normal yaşantılarına dönebildiğini ifade eden Hamzaoğlu, orta yaşlı kişilerde eski sağlıklarına kavuşmaları ve kendilerini iyi hissetmelerinin haftalar alabildiğini, zatürre gribal enfeksiyonlar sırasında veya sonrasında oluşabildiğinden grip aşısı yaptırmanın zatürreden de korunmayı sağladığını kaydetti.
Hamzaoğlu, kış mevsiminde enfeksiyonlar ağır geçtiği için korunma tedbirlerine özen gösterilmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
''Yaşlılar, çocuklar, kalp, astım, diyabet gibi sağlık sorunları olan kişiler, havanın çok soğuk olduğu günlerde mecbur kalmadıkça sokağa çıkmamalıdır. Giyime özen gösterilmesi, soğuktan koruyacak biçimde giyinilmesinin yanı sıra aşırı terlememeye dikkat edilmesi tavsiye edilebilir. Kış ve soğuk diye fazla enerji almak iyi olur. Ancak aşırı yağlı yemek ve az hareket, kilo almaya neden olur. Bu yüzden öğünler muntazam yenilmeli. Sabah kahvaltılarına ve enerji verecek mevsim meyve ve sebzelerine ağırlık verilmelidir. Soğukta özelikle hamileler mevsim hastalıklarına yakalanmamaya özen göstermeli, toplu yerlerden uzak durmalı, gerekli durumlarda maske ile korunmalıdır. Astımı olanların ilaçlarını düzenli almaları, mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaları, hava kirliliğinden, soba ve kömür etkisinden sakınmaları gerekmektedir. Kalp hastalığı olanların çok soğukta yürümemeleri gerekmektedir. Yüksek tansiyonu olanların da ilaçlarını titizlikle kullanmaları, direnç artsın diye diyeti bozmamaları, tuzlu yememeleri büyük önem taşıyor.''
Bu aylara dikkat!
Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, kış mevsiminde enfeksiyonlar ağır geçtiği için korunma tedbirlerine özen gösterilmesi gerektiğini ifade etti.