Bu Beldedeki Kahvehanelerde 44 Yıldır Oyun Oynanmıyor

Nevşehir'in Acıgöl ilçesine bağlı Karapınar beldesindeki kahvehanelerde, ihtiyar heyetinin 44 yıl önce aldığı karar doğrultusunda kağıt ve taş oyunları oynanmıyor.


Nevşehir'e 20, Acıgöl'e ise 7 kilometre uzaklıktaki, 3 bin nüfuslu Karapınar'da 3 kahvehane bulunuyor. Beldedeki kahvehanelerde 1970 yılında ihtiyar heyetinin aldığı karar doğrultusunda başlatılan "oyun yasağı" uygulaması sürdürülüyor. Kahvehaneye giden vatandaşlar, oyun oynamak yerine gazete ve kitap okuyup, sohbet ederek vakit geçiriyor.

Karapınar Belediye Başkanı Mustafa Tiftik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1970 yılında oyundan kaynaklı kavgaların artması üzerine, o dönemde köy olan beldede, muhtar İbrahim Şeker başkanlığındaki ihtiyar heyetinin kahvehanelerde her türlü oyunun yasaklanması yönünde karar aldığını belirterek, "44 yıl önce başlatılan bu yasak, zamanla gelenek haline geldi. Kahvehanelere giden belde sakinleri, gazete, dergi okur, sohbet eder. Gençlerimizin de bize 'oyun oynansın' diye talebi olmadı. Talep gelse bile kasabamızın yaşlıları bu konuda tepkili, istemiyorlar" diye konuştu.

- Kahvehaneler kütüphaneye dönüştü

Daha önce bir olan kahvehane sayısının belediye kurulduktan sonra 3'e çıktığını ifade eden Tiftik, "Belde sakinleri de bu yasağa titizlilikle uyuyor. Yasaklama kararından sonra beldemizde kayda değer bir olay yaşanmadı, asayiş çok iyi" dedi.

Beldede sakinlerinin evlerinde okumadığı kitapları kahvehanelere getirdiğini belirten Tiftik, kahvehanelerin artık kütüphane gibi kullanıldığını söyledi.

Kahvehane işletmecisi İsa Uslu ise birçok yerde, eskiden kitap okunan ve sohbet edilen kahvehanelerin yerini günümüzde yalnızca oyun oynanan yerlerin aldığını söyledi.

Belde dışında kıraathane kavramının yalnızca tabelalarda kaldığını belirten Uslu, bu kültürü yaşatmak için ellerinden geleni yaptıklarını kaydetti.

Kahvehanelerdeki "oyun yasağı"ndan müşterilerin gayet memnun olduğunu vurgulayan Uslu, "Karapınar'da 13 yıldır kahve işletmeciliği yapıyorum. Kahvehanelerimize 7'den 70'e çok sayıda kişi geliyor, kitabını, gazetesini okuyor, sohbet ediyor, çayını, kahvesini içiyor. Çok güzel bir ortam var. Kıraathane kültürünü kasabamızda yaşatıyoruz. Oyun oynamak isteyen kimse olmuyor" şeklinde konuştu.

- Müşteriler de uygulamadan memnun

Belde sakinlerinden Hidayet Otkan da boş vakitlerini kitap ve gazete okuyarak geçirdiklerini ifade ederek, "Buradaki vatandaşların çoğu cami cemaati. Boş vakitlerimizde kahvehanelere gelerek gazete okur, sohbet ederiz" dedi.

Otkan, beldelerindeki uygulamanın diğer yerlerde kahvehanelere örnek olmasını diledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile