Bu Bitkiyi Toplamak Için Gökyüzü Aydinlanmadan Yola Çikiyorlar

Bu Bitkiyi Toplamak Için Gökyüzü Aydinlanmadan Yola Çikiyorlar

Elazig’in Kovancilar ilçesinde yasayan köylüler, eksimsi tadiyla kiviyi andiran iskin bitkisini toplamak için yüksek rakimli daglara gökyüzü aydinlanmadan tirmaniyor.

Güneydogu ve Dogu Anadolu bölgelerindeki yüksek kesimlerde yetisen, kuzukulagigiller familyasinin eksimsi tadiyla kiviyi andiran ve muz gibi soyularak yenildigi için ’yayla muzu’ da denilen iskin otu olgunlasti. Elazig’in Kovancilar ilçesinde yasayan köylüler de iskin bitkisini toplamak için Yesildere bölgesinde bulunan yüksek rakimli daglara tirmaniyor. Gökyüzü aydinlanmadan yola çikan köylüler yorucu tirmanisin ardindan toplanan ve muz gibi soyuldugu için ’yayla muzu’ adi da verilen meyve olarak tüketilen çubuk seklindeki otun demetini 5 ila 10 lira arasinda satiyor.

Zor sartlar altinda iskini topladiklarini belirten köylülerden Murat Özcan, "Iskin nisan ayinin ilk ve ikinci haftasi arasinda çikiyor. Iskin ilk olarak bizim bölge olan yesil dere bölgesinde çikiyor. Köyde yasayan vatandaslarimiz bu iskini ticaret amaçli gelip topluyor. Çok zor sartlarda yetisiyor iskin. Arazi çok sert, uçurum ve vadilerle dolu. Vatandaslar burada topluyor ama pazarda bunu satamiyorlar. Mesaimiz safak dogmadan önce biz buraya geliyoruz gece 2’de gelmis oluyoruz. Herkes bölgesini belirleyip bir bölgeye dagiliyor ve dag muzu denilen iskini toplamaya. Bunu toplamasi bir yana araziden yukariya çikarmasi daha da zor. 50 veya 40 kilogram 4 kilometre sirtimiz da tasiyoruz araç olan yere. Iskin genellikle onkoloji hastalarina seker ve tansiyona ile birçok hastaliga iyi geliyor” dedi.



"3 saat süren bir yaya yolculugumuz var"

Sirtlarinda ve hayvanlarla iskini tasidiklarini aktaran köylülerden Gökhan Özcan ise "Iskini toplamak için sabah 03.00 gibi evden çikiyoruz. 3 saat süren bir yaya yolculugumuz var. Yakin yerlere sirtimizla getiriyoruz. Zor ve uzak olan yerleri de hayvanlarla getiriyoruz. Toplamasi da çok zor iskini sirtla tasidigimiz zaman daha çok zor oluyor” diye konustu.

Ramazan ayinda da islerini sürdürdüklerini ifade eden Muhammed Nuri Talo da "Gecenin karanliginda sabaha dogru kalkip gelip burada bizim kendi yöremize ait dag muzumuz olan iskini topluyoruz. Elimde yöresel dag muzumuz olan iskin bulunuyor. Iskin birçok hastaliga sifa oluyor. Tip alaninda birçok doktor tarafindan siddetle öneriliyor. Yüksek rakimli daglarda bu zorlu süreçte oruçlu bir sekilde gelip burada kendi rizkimizin pesinde dolasiyoruz” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile