Bu Bitkiyle Hayvancilikta Yem Maliyeti Yariya Düsecek

Bu Bitkiyle Hayvancilikta Yem Maliyeti Yariya Düsecek

Sakarya Büyüksehir Belediyesi, Sili’den ilk kez getirilen misirdan 8 kat daha verimli hasat veren ve besin degeri 5 kat daha zengin olan ‘Pakong’ bitkisiyle yem maliyetini yüzde 50 azaltarak hayvanciligi cazip hale getirmeyi hedefliyor.

Sakarya Büyüksehir Belediyesi, sehir tarimina yeni bir vizyon kazandirmak ve Sakarya’yi dünyanin tarimda en güçlü üretim kapasitesine sahip sehirlerden biri haline getirmek için yepyeni projeler üretiyor. Sakarya Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Yüce’nin girisimiyle Sili ülkesinde yetisen ‘Pakong’ bitkisi zorlu bir sürecin sonunda Sakarya’ya getirildi.

Misir familyasinda olan bu bitki, silaj bitkisi olarak Adapazari’nda belirlenen 5 dönümlük arazide ekildi. Ayni alanda misirdan 8 kat fazla verim veren, besin degeri misirdan 5 kat daha yüksek olan bu bitkinin yem maliyetini yüzde 50 azaltmasi ve hayvanciligi cazip hale getirmesi öngörülüyor. Iki farkli renk ve yine iki ayri cinsin ilk hasadi beklenen verimi sagladi.

Pakong bitkisinin Sakarya’daki ilk hasadini ise traktörün direksiyonuna geçen Yüce yapti. Bitkiyi solucan gübresiyle ve suyuyla beslediklerini belirten Yüce, "Bu bitki silajlik bitkidir. Misirda silaj günlük yapiliyor. Bu bitki misirdan besin degeri olarak çok ileri noktada. Bunu dikiyorsunuz 3 dönem hasat yapiyorsunuz yilda ve 7 yil hiç kesmeden hasat ediyorsunuz. Mensei Sili ve oradan tohumlar temin edildi. Adaptasyon kabiliyetleri gözlendi ve mükemmel bir verim aldik. Misirin tam 8 misli fazla verimliligimiz var ve misirdan 5 misli besin degeri yüksek. Kendi manda çiftligimizde kullanacagiz ve Sakarya’da besicilik yapan tüm kardeslerimize gösterecegiz. Evlerinde büyükbas hayvan bakan üreticilerimiz bundan istifade etsinler. Maksimum seviyede verimliligi olan bir bitki" dedi.



“Çiftçilerimiz için milat olacak”

Büyüksehir’in bu çalismayla tarimda önemli bir adim attigini belirten Yüce, "Sakarya Büyüksehir yeni bir vizyonla farkli bir projeyi Sakarya’ya getirmistir. Tarimda önemli bir adim daha atilmistir. Burasi misirin önemli kentlerinden biri ve silaj konusunda ise en verimli kentidir. Biz de bu silaj bitkisini Sakarya’ya getirdik. Bu bitkiyi normal gübre ile degil ekiplerimizce solucan gübresinin kati ve sivi formlariyla beslenerek yetistirildi. Çiftçilerimiz için milat olacak bir projeden söz ediyoruz. Ilerleyen süreçte hasadin hacmini genisleterek silaj ihtiyacini bu bitkiden saglayacak ve yem konusunda maliyetimiz yüzde 50 azalacaktir. Sakarya’miza, çiftçimize ve ülkemize hayirli olsun" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile