Dört yil önce yarim kilogram bugday ile üretime basladigini belirten çiftçi Hidir Günes, bugdayin hasat zamanina yaklastigini ifade etti.
Bugdayin mor kilçik olarak kendisini gösterdigini anlatan Günes, "Hava sifirin altinda 20 derecelerde oldugu dönemlerde mor oluyor. Günesi gördügü zaman asil rengi yesile dönüsüm yapiyor. Soguktan ve asiri yagistan etkilenmeden insan boyuna kadar ulasip oldukça bol verim veriyor. Iki yildir ülkemizdeki bütün sehirlere gönderim yaptik” dedi.
Boyu ve verimi ile diger bugdaylardan farli olan siyez bugdayin ilk kez ekimini yaptigini ifade eden çiftçi Osman Simsek ise, "Geçen yil bugdayi alarak ektik. Bugdayi dekara 5 kilogram olarak verdim. Insan boyuna ulasti. Bir daneden 7 basak veriyor ve her bir basakta da minimum 100 dane veriyor. Ecdadimizin ekmegini yaptigi bugday bu bugdaydir. Ata bugdayimiz sahip çikmamiz gerekiyor. Türkiye’nin her yerine yaymayi hedefliyoruz. Ukrayna - Rusya savasi Türkiye’mizde tahilin ne kadar önemli oldugunu ortaya koymustur. Bütün dünya ülkeleri tahillarini stokladi. Elhamdülillah biz de tarim ülkesiyiz, bunun hakkinda da biz bu topraklarda gelecegiz. Ben yok, sen yok, biz variz ve biz büyük bir Türkiye’yiz. Tüm çiftçi kardeslerimizi bu tohumu ekmeye davet ediyoruz. Baska yerden aldigimiz tohumlari dekara 25 -30 kilogram arasinda verirken bunu 5 ile 7 kilogram arasinda veriyoruz. Daha az maliyet ile daha çok ürün, ekmek kitligi yasatmayacagiz insallah bu ürünle bu ülkeye. Bu üründen tüm çiftçilerimiz faydalansin 5 - 10 kilogram alarak kendi tohumunu ürettin. Bugün gelecek adina bir usta çirak yetistiriyor bizde bu ürünü yetistirmeye basladik ülkemizin gelecegi adina “ dedi.
Bu Bugday Baska Bir Bugday
Afyonkarahisar’in Sandikli ilçesinde yaklasik 4 yil önce ekimine baslanilan ata mirasi siyez bugday ilçede yayginlasmaya basladi.



















