Bu Da Bilim Tarlasi, Çiftçinin Yüzünü Güldürecek

Bu Da Bilim Tarlasi, Çiftçinin Yüzünü Güldürecek

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Tarim Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi tarafindan olusturulan Tarimsal Ar-Ge Merkezinde birçok bitkinin islah çalismalari yürütülüyor.

Sivas’ta 2018 yilinda kurulan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi gelistirdigi projeler ile adindan söz ettiriyor. Üniversitenin Tarim Bilimleri ve Teknoloji Fakültesinde akademisyenler ve alaninda uzman hocalar çalismalarina hiz kesmeden devam ediyor. Laboratuvar ortaminda yapilan çalismalarin yani sira üniversite bünyesinde olusturulan tarimsal AR-GE merkezi uygulama tarlasinda da birçok bitkinin islah çalismalari yapiliyor. 250 dekarlik alanda ayçiçeginden bugdaya seker pancarina, börülce bitkisinden soya bitkisine birçok bitki üzerinde çalismalar gerçeklestiriliyor. Bilim tarlasinda islah edilen ve çalismalari tamamlanan bitkiler çiftçilerin yüzünü güldürecek.

"Islah çalismalarinin çogu projelendirilmis durumda"

Tarim Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekani Prof. Dr. Tolga Karaköy konuyla ilgili yaptigi açiklamada, “Tarim Fakültesi olarak 250 dekarlik bir tarimsal AR-GE merkezimiz var. Tarimsal AR-GE merkezimizde, islah çalismalari, adaptasyon çalismalari ve yeni tarim tekniklerinin uygulandigi yöntemleri çiftçimizin hizmetine çiftçimizin yararina sunmak adina çalismalarimizi yürütüyoruz. Bu kapsamda özellikle tahillardan arpa; bugday, yulafla ilgili islah çalismalarimiz var onlarin hasadini yaptik. Endüstri bitkileri ile ilgili çalismalarimiz var. Seker pancari soya ve benzeri bitkiler üzerinde çalisiyoruz. Baklagillerden özellikle fasulye; nohut, börülce gibi bitkiler üzerinde islah çalismalarimiz var. Bu islah çalismalarimizin birçogu çesitli kurumlar tarafindan projelendirilmis durumda’’ dedi.



“Kislik sebze üretiminde disa bagimliyiz’’

Prof. Dr. Karaköy, kislik sebze üretiminde yüzde 60-70 oraninda disa bagimli olundugunu belirterek, “Avrupa birligi projelerimiz var. Yem bitkileri üzerinde çalismalar yapiyoruz. Özellikle sorgum sudan otu melezleri üzerine çalismalarimiz var. Erkenci olan sorgum sudan otu ve erkenci olan sicak iklim tahillarindan misir üzerinde çalismalarimiz var. Bunlarla ilgili melezleme ve markira dayali seleksiyon islah çalismalarini sürdürmekteyiz. Bu kapsamda özellikle ilimiz açisindan erkenci olan soya çesitlerinin adaptasyonunu degerlendiriyoruz. Bunun yaninda misir bitkisinde seker misiri ve erkenci silajlik misirlarin yöremize uygunluk gösterebilecek olanlari üzerine islah çalismalarina devam ediyoruz. Bu arada özelikle kislik sebzeler üretiminde yaklasik yüzde 60-70 oraninda yurt disina bagimliyiz. Yurt disina bagimli oldugumuz için bunlarla ilgili özel sektörle birlikte yürüttügümüz islah çalismalarimiz mevcut. Bu yil AR-GE merkezinde çalismalarimizin ilk yilini tamamlamak üzereyiz. Buradaki hedefimiz yöremizde kisitli olan yetistirme süresine uygun olabilecek erkenci ve çiftçimiz için alternatif olabilecek ancak verimli kaliteli ürünlerin çiftçimizin hizmetine sunulabilmesi için yogun bir sekilde akademik personelimiz ile birlikte çalismaktayiz. Hedefimiz çiftçiye daha çok ekonomik getirisi olacak alternatif ürünler sunabilmektir" seklinde konustu.



“Kendi milli çesitlerimizi kullanacagiz’’

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarim Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesinde Arastirma Görevlisi olan Ilker Yüce ise, “Burada moleküler genetik çalismalarin yani sira doku kültürüyle çesitli farkli besi ortamlarinda bitkilerin gelistirilmesi üzerine çalismalar yapiyoruz. Burada kullandigimiz bitkiler bugday; arpa, yulaf bunun yaninda fasulye, nohut, mercimek, misir, seker pancari ve çesitli süs bitkileri üzerinde çalisiyoruz. Su an mevcut çesitlerin iklimsel degisiklikler göz önünde bulunduruldugunda verim ve kalite açisindan yetersiz kalmasindan dolayi burada hem çiftçilerimizin yüzünü güldürecek hem de ulusal açidan daha çok gelir getirecek çesitler gelistirmeyi amaçliyoruz. Ülkemiz açisindan düsünecek olursak disardan tohum ithaline karsi kendi milli çesitlerimizi kullanacagiz’’ dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile