'Bu Damlalar Bağımlılık Yapabilir'

Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Erbağcı, doktor tavsiyesi dışında kullanılan anestezik damlaların bağımlılık yapabileceğini söyledi.

Erbağcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, lokal anestezik damlanın göz ve küçük ölçekli ameliyatlarda kullanıldığını belirtti.

Erbağcı, damlanın fazla kullanılması halinde korneanın zayıf ve savunmasız kalabileceğini dile getirdi.

Lokal anestezik damlanın günde en fazla bir veya iki defa kullanılması gerektiğini anlatan Erbağcı, şunları kaydetti:

"Doktor tavsiyesi dışında kullanılan anestezik damlalar bağımlılık yapabilir. Bu tür damlaları daha çok katarak ameliyatlarında kullanıyoruz. Bunun tıptaki yeri budur. Sağlık Bakanlığı bu ilacın eczanelerde satılmasını yasakladı. Kaynak işleri ile uğraşan, gözünde sürekli batma, yanma olan, bunu yanında gözünde kaşıntısı olan insanların kesinllikle kullanmaması gereken bir ilaçtır."

Bu damlaya bağımlı hale gelenlerin ilacı bulamadıklarında bazen hastanelerde personeli rahatsız edebilecek duruma geldiklerini anlatan Erbağcı, özellikle kaynak işlerinde çalışanların çok dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Lokal anestezik damlaları biliçsizce kullanan çok sayıda hastanın kendilerine başvurduğunu dile getiren Erbağcı, bundan dolayı gözünde rahatsızlanan kişilerin tedavilerinin uzun sürdüğüne dikkati çekti.

Suni gözyaşı damlasının da biliçsizce kullanıldığını aktaran Prof. Erbağcı, şöyle konuştu:

"Bu damla kuru göze zarar verebilir. Göz damlaları özellikle tedavi sürecinde dikkatlice kullanılmalı. Kullanım süreleri uzmanlarca belirlenmeli. Anlık ve bilinçsizce kullanılan ilaçların göze hiçbir faydası yoktur. Doktor tavsiyesi olmadan kendi kendimize önerdiğimiz ilaçlar, en önemli organımız olan gözlerimiz için çok tehlikelidir."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile