Bartın Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi tarafından düzenlenen ve 7 oturum şeklinde gerçekleştirilecek “Geçmişten Geleceğe Ahlâk Sempozyumu” başladı.
İki gün sürecek ve ulusal anlamda katılımın olduğu sempozyumun 36 bildiri ile ahlak konusu masaya yatırılıyor. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan sempozyumun açılış konuşmasını yapan Bartın Valisi Seyfettin Azizoğlu, İslam coğrafyasında yaşanan olayları hatırlatarak, “İslam coğrafyasına baktığımızda hep kan, gözyaşı, savaş, yıkım ve katliamlar yaşanmaktadır. Bu coğrafyanın dışındaki yerlere baktığımızda da medeniyet ve kalkınmışlık görüyoruz. Özellikle Anadolu coğrafyası dışındaki İslam coğrafyasında yaşanan bazı şeyler ahlaksızlıktan kaynaklanmaktadır. Oralarda yaşanan olaylar İslam adına yapılıyor gibi gözüküyor. Yaşanan katliamlar, yıkımlar ve savaşlar İslam’a mal ediliyor. Hâlbuki İslam bu değildir” dedi.
Vali Azizoğlu, İslam dininin temelinin ahlâk olduğunu da belirterek, “Kur’an-ı Kerim’de “Neden yapmadıklarınızı konuşursunuz?” deniliyor. Biz yapmadığımız şeyleri konuşuyoruz, tutmadığımız şeyleri anlatıyoruz, ancak anladıklarımızın hiçbirine tabi olmuyoruz, tutmuyoruz. İnanmadan konuşuyoruz, o zaman da konuştuklarımız gönüllere dokunmuyor. Dokunmadığı için de bir etkisi olmuyor. O zaman söylediklerimizi öncelikle kendi vicdanımızda yaşayacağız. Temeli ahlâk olan bir dinin mensupları olarak, bunun gerekliliklerini en iyi şekilde yaşamamız gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
Ahlâkın bütün toplumlarda ve dillerde karşılığı olduğunu vurgulayan Bartın Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ali Naci Tankut ise, “Ahlâk bir kavram olmanın ötesinde taşıdığı anlamla çok önemli bir yere sahiptir. Bu anlamda bir değer olarak yaşadığımız ahlaki nitelikler, bize çocuk yaşlardan beri ailemizden, öğretmenlerimizden ve çevremizden öğrendiklerimiz yoluyla karşılık bulur. Adalet, merhamet, temizlik, emanete sahip çıkma gibi ahlaki nitelikleri, iyi bir insan bünyesinde barındırır. Her toplumda olduğu gibi ahlaklı olma yolunda kendi dinimiz bizim referansımızdır. Biz Müslüman bir toplum olarak temel referansımız Kur’an-ı Kerim ve onu en iyi yaşayan Peygamber Efendimizdir” şeklinde konuştu.
Bartın Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yakup Civelek de, düzenlenen sempozyumun ahlaki niteliklerimizi hatırlatması bakımından önemli olduğuna değinerek, “Kalem suresinde Peygamber Efendimizin en yüce ahlâka sahip olduğu belirtiliyor. İşte bizde bu ayette belirtilen ayette binaen iyi ve ahlaklı bir insan olmak durumundayız” diye konuştu.
Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Asife Ünal ise, etkinliğe birçok üniversiteden katılımların olduğunu kaydederek, sempozyum sonunda ortak bir bildiri yayınlanacağını ifade etti.
Öte yandan, sempozyum kapsamında gerçekleştirilen Ahlâk konulu fotoğraf yarışmasında dereceye girenlere ödülleri de verildi.
Yarışmada, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Öğretmenliği 3. sınıf öğrencisi Berat Özakıncı birincilik, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Öğretmenliği 3. sınıf öğrencisi Mücahide Nur Tüfekçi ikincilik, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Ufuk Çelik üçüncülük ödülünü aldı. Yarışmada ayrıca mansiyon ve sergileme ödülleri de verildi.
BÜ'de Ahlak Sempozyumu
Bartın Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen “Geçmişten Geleceğe Ahlâk Sempozyumu” düzenlenen açılış programı ile başladı.